"Pregovore nastavljamo i bez EU"

Premijer Ivica Dačić rekao je da će Beograd nastaviti pregovore s Pristinom, ako treba i bez posrednika, jer nema drugog načina za rešenje kosovskog problema.

Izvor: Beta

Petak, 12.04.2013.

20:37

Default images

"Već sam napomenuo da je Srbija spremna, ako ne bude više bilo posrednika, da nastavi i direktne razgovore sa samom Prištinom, pre svega zato što je problem Kosova problem Beograda i problem Prištine, i mi moramo i da nađemo način da ga rešimo", rekao je Dačić za "Danas".

Odgovarajući na pitanje da li je realno da Srbija dobije datum za početak pregovora sa EU u junu, Dačić je rekao da je najrealnije da prestane da se rešavanje najvećeg problema Srbije vezuje samo za približavanje EU.

"Mi Kosovo rešavamo da bismo mogli normalno da živimo, a ne da bismo dobili datum. Taj datum je, opet, svakako naš cilj, i to iz istog razloga - da bismo, konačno, živeli normalno. Ali, sve vreme, u celom tom procesu, mora da nas vodi svest da Kosovo rešavamo zbogKosova i Srbije, i da moramo da ga rešimo bez obzira na to kada ćemo, kog tačno dana, dobiti datum", rekao je on.

Govoreći o svojoj ovonedeljnoj poseti Moskvi, Dačić je rekao da Rusija snažno podržava politiku Vlade Srbije.

"Rusija jeste naš prijatelj, i to upravo onakav kakav nam je danas I potreban. Kada nešto odlučimo, Rusija će nas podržati, a mi nikada nećemo tražiti da Rusija nešto odluči umesto nas. Za razliku od ranijih perioda, mi danas ne doživljavamo Rusiju kao kartu na koju se igra kada sve ostale opcije propadnu, i ne vučemo je za rukav kada nešto sami - a da je o tome nismo ni obavestili - zabrljamo", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

103 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

13 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: