Presuda Šešelju 30. oktobra

Haški tribunal je za 30. oktobar zakazao izricanje prvostepene presude lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju.

Izvor: Beta, Tanjug

Petak, 12.04.2013.

15:27

Default images

Šešelj je optužen za zločine nad Hrvatima i Muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH, 1991-93.

Optužnica Šešelja tereti za progon nesrba na političkoj, rasnoj I verskoj osnovi; deportaciju i nehumana dela (prisilno premeštanje) kao zločin protiv čovečnosti.

Vođa radikala optužen je i za kršenje zakona i običaja ratovanja - ubistva, mučenje, okrutno postupanje, bezobzirno razaranje sela ili pustošenje koje nije opravdano vojnom nuždom, uništavanje verskih objekata i pljačkanje javne ili privatne imovine.

U završnoj reči, u martu prošle godine, tužioci su zatražili da Šešelj bude proglašen krivim i da mu bude izrečena kazna od 28 godina zatvora.

Šešelj, koji se brani sam, zatražio je da bude oslobođen zato što "nema nikakvog osnova" za osuđujuću presudu.

Suđenje Šešelju počelo je u novembru 2007. posle jednog neuspešnog pokušaja i štrajka glađu optuženog.

U sudskom pritvoru u Sheveningenu Šešelj je od 24. februara 2003. kada se dobrovoljno predao odmah pošto je Tribunal obelodanio optužnicu protiv njega.

U međuvremenu, Tribunal je Šešelja tri puta osudio zbog nepoštovanja suda, odnosno zbog objavljivanja identiteta zaštićenih svedoka - pravosnažno na 15 i 18 meseci zatvora, a nepravosnažno na zatvorsku kaznu od dve godine.

Monstruoznost i hipokrizija takozvanog Haškog tribunala

Potpredsednik SRS Dejan Mirović izjavio je da zakazivanje presude lideru radikala Vojislavu Šešelju za 30. oktobar, deset godina i osam meseci od početka postupka u Hagu, "pokazuje svu monstruoznost i hipokriziju takozvane pravde Haškog tribunala".

"Pritvor koji traje toliko dugo nije zabeležen u modernom evropskom pravosuđu. Nijedno suđenje za ratne zločine nije trajalo tako dugo, čak ni ono u Nirnbergu", navedeno je u saopštenju potpredsednika SRS povodom vesti da je Pretresno veće Haškog tribunala za 30. oktobar zakazalo izricanje prvostepene presude Šeselju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: