Preko milion komada legalnog oružja

Svaki deseti stanovnik Srbije legalno poseduje oružje,ali po važećem zakonu nije propisano da se za dozvolu posedovanja priloži i lekarsko uverenje, piše Danas.

Izvor: Danas

Petak, 12.04.2013.

22:53

Default images

U Srbiji je registrovano 1.180.000 komada oružja.

To bi uskoro moglo da se promeni, jer je direktor policije Milorad Veljović, na dan kada se dogodio masakr u Velikoj Ivanči kod Mladenovca, najavio izmene Zakona o oružju i municiji. Izmenama bi, naime, bilo propisano obavezno dostavljanje lekarskog uverenja kao uslova za dobijanje dozvole.

Prema prvim najavama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, razmišlja se i o tome da lekarska uverenja dostave i oni koji već poseduju oružje, te da je pitanje u kom intervalu će morati da dostavljaju ta uverenja – na tri ili pet godina.

Iva Savić iz Centra za kontrolu malog i lakog naoružanja u istočnoj i jugoistočnoj Evropi, kaže za Danas da je potrebno pooštriti kriterijume za izdavanje dozvola za nošenje i korišćenje oružja, pod čime se podrazumeva i lekarsko uverenje. Kako kaže, uvođenje zdravstvenog, uključujući i psihijatrijskog uverenja pomoglo bi da se oružje ne nađe u rukama onih koji nisu u stanju da njime rukovode na odgovoran način.

"Kao što smo, nažalost, mogli da se uverimo ove nedelje, zdravstveno stanje, uključujući i mentalno, trebalo bi da bude uzeto u obzir pri izdavanju dozvola. Takođe, osobe koje imaju dozvole za posedovanje oružja trebalo bi redovno proveravati. Ne samo njihovo zdravstveno stanje, već i da li su u međuvremenu prekršili zakon ili demonstrirali zabrinjavajuće ponašanje koje bi dovelo u pitanje njihovo pravo da poseduju oružje. Isto tako, treba podići nivo obavezne obuke koju podnosioci zahteva za dozvolu moraju da prođu i učiniti sve kako se ona ne bi radila samo pro forme. Ovo je važno pogotovo kada uzmemo u obzir broj nesrećnih slučajeva iz nehata", kaže Savićeva.

Ipak, ona podseća da se o nacrtu novog zakona o oružju i municiji i njegovoj primeni govori već godinama.

"O tome se govori još od incidenta u Jabukovcu 2007. godine, ako ne i odranije. Što se pre novi zakon donese, to je veća verovatnoća da će se izbeći neki od potencijalnih nesrećnih slučajeva", zaključuje Savićeva.

Sa druge strane, Branka Kordić, klinička psihološkinja, ocenjuje za list Danas da psihijatrijski pregled, kao uslov za dobijanje dozvole za posedovanje oružja, u sadašnjem stanju srpskog društva, gde caruju mito i korupcija, nikako ne može biti pouzdan način selekcije.

"A da ne govorimo o tome ko bi i kako garantovao tajnost podataka, odnosno da li bi psihijatrijska procena ostala vezana isključivo za dozvolu, odnosno da li bi bilo zloupotreba", naglašava Kordićeva.

Prema njenom mišljenju, za sprečavanje tragedija, poput ovonedeljne, u kojoj je ubijeno 13 ljudi, važnije je otvarati besplatna psihološka savetovališta, gde bi se, bez administrativnih procedura, moglo doći do razgovora sa stručnjakom.

"Kada čovek ima neke probleme, uobičajen je mukotrpan put – lekar opšte prakse – uput za psihijatra, koji je stručnjak za psihijatrijske poremećaje, ali ne mora biti i stručnjak za ljudske probleme, za emotivne krize, za bračne konflikte i roditeljske dileme, za kontrolu besa ili stresa", navodi ona. Podaci MUP-a pokazuju da je u našoj zemlji registrovano 1.180.000 komada oružja. Od toga, 1.140 000 poseduju građani, a oko 40.000 komada pravna lica. Zanimljivo je da se poslednjih godina smanjuje broj zahteva za držanje oružja. Na seoskom groblju u Velikoj Ivanči u petak je sahranjeno 13 žrtava masakra koji se dogodio u utorak. Tela ubijenih juče su bila najpre dopremljena u portu crkve, a opelo je od 13 časova služio episkop šumadijski Jovan sa sveštenstvom. Sahrani je prisustvovalo oko 2.000 ljudi, a među njima i predsednik Skupštine grada Beograda Aleksandar Antić i Vladimir Božović, državni sekretar MUP-a.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: