Do posla još uz partijsku knjižicu

U državnoj upravi i preduzećima i dalje se kadruje po stranačkim pravilima, a umesto da ukida upravne odbore, vlast imenuje nove, pišu Novosti.

Izvor: Veèernje novosti

Petak, 12.04.2013.

21:44

Default images

I pored velikih obećanja o departizaciji i profesionalizaciji državne uprave i javnog sektora, koji je vladajuća koalicija ”overila” čak i u posebnom zakonu, u Vladinim institucijama i preduzećima i dalje se kadruje po stranačkim pravilima.

Od početka godine i stupanja na snagu Zakona o javnim preduzećima, Vlada je donela odluke o promenama u nizu državnih firmi i drugih institucija - od gerontoloških i kliničkih centara do naučnih instituta i javnih preduzeća - a novi rukovodeći timovi samo su u nekoliko slučajeva prošli proceduru javnih konkursa.

Da bi ispoštovala norme propisa koji je sama donela, vlast je iskoristila rupu u zakonu i većinu novih šefova imenovala kao vršioce dužnosti ili kao ”privremene direktore” - koji će funkcije obavljati do raspisivanja konkursa.

Tako je, na primer, za v. d. direktora Direktorata civilnog vazduhoplovstva postavljen Milan Živanović, a u Kontroli letenja, isto u statusu v. d. - Slobodan Cvijan. Agencija za upravljanje lukama dobila je privremenog direktora Branka Mitrovića. Miloljubu Albijaniću istekao je mandat u Zavodu za udžbenike, a kao v. d. postavljen je Dragoljub Kojčić.

Takođe, krajem marta istekao je rok da javna preduzeća usklade svoja osnivačka akta sa novim zakonom, ukinu upravne odbore i zamene ih nadzornima. Međutim, to ne da se ne dešava, nego Vlada masovno imenuje nove garniture u ovim telima. Tako su na samo poslednjih nekoliko sednica ministri odlučili da nove predsednike i članove UO dobiju ”PTT Srbija”, EPS, ”Elektromreža”, ”Transnafta”, ”Srbijagas”...

Na čelo UO PTT imenovan je Meho Omerović, koji će funkciju obavljati do imenovanja nadzornog odbora, a za predsednika UO Zavoda za zaštitu spomenika kulture Goran Perčević. Predraga Grgića, iz DS, na mestu predsednika UO ”Srbijagasa” zamenio je potpredsednik naprednjaka Bratislav Gašić, podsećaju Novosti. "Usvojeni Zakon o javnim preduzećima samo je prvi korak ka potpunoj departizaciji, što je dug proces jer su nasleđeni problemi veliki. UO će prestati da postoje onog trenutka kada se ustanove novi nadzorni odbori i to će doneti ogromne uštede u budžetu jer će broj njihovih članova biti limitiran na maksimum pet", kaže za Novosti Zoran Babić, zamenik šefa poslaničkog kluba SNS, i odbacuje kritike da ova vlast nije iskrena u nameri da sprovede profesionalizaciju uprave.

Šef poslaničke grupe URS Vladimir Ilić priznaje da zakon još nije profunkcionisao u potpunosti, ali i da nije realno očekivati da se primeni preko noći:

"Insistiraćemo kod koalicionih partnera da se ono na šta smo se obavezali i u sporazumu, ispoštuje. Što se tiče URS, mi se striktno pridržavamo zakona i u svim resorima koje vodimo sprovodimo javne konkurse".

U Vladi se pozivaju na argument da zakon predviđa da se konkursi raspišu najkasnije do 30. juna i poručuju da do tada ima još dva meseca.

Predsednik ”Transparentnosti Srbija” Vladimir Goati za ”Novosti” kaže da je i dalje prisutan ”desant partijskih diletanata na državnu mašineriju”:

"U tom pogledu nema diskontinuiteta ove vlade u odnosu na prethodnu i državne institucije se i dalje koriste kao uhlebljenje za stranačke kadrove", kaže Goati.

Prema podacima ”Transparentnosti”, od jula prošle godine, od 161 postavljenja Vlade 148 je izvršeno praktično kršenjem zakona, odnosno bez konkursa. Svetli primeri su direktor policije Milorad Veljović i novi direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Momčilo Babić, koji su prošli konkursnu proceduru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

30 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: