"Nećemo dozvoliti ulične prevrate"

Bojan Pajtić odbacio tvrdnje da je Deklaracija o AP Vojvodini separatistička i povodom današnjeg mitinga u Novom Sadu, rekao da neće dozvoliti ulične prevrate.

Izvor: B92, Beta

Petak, 12.04.2013.

14:42

Default images

Pajtić je u Subotici, prilikom otvaranja nastavka radova na izgradnji zgrade Narodnog pozorišta u tom gradui, rekao da Deklaracija „samo traži poštovanje ustava i zakona ove zemlje”.

"Kada se zatraži da se poštuju ustavna i zakonska prava Vojvodine, umesto da republičko rukovodstvo koristi Vojvodinu kao pozitivan argument u procesu evropskih integracija, ono pošalje svoje pristalice da protestuju protiv Vlade Vojvodine. Pre 25 godina Vojvodina je srušena na ulici, a tada je usledilo deset najtežih godina i za Vojvodinu i za Srbiju, i zbog toga nećemo dozvoliti nikakve ulične prevrate”, rekao je Pajtić.

Pokrajinski premijer je ocenio da je „deklaracija separatistička ukoliko su Ustav i zakoni ove zemlje separatistički”, obrazloživši da taj dokument „samo traži poštovanje ustava i zakona ove zemlje”.

"Ja ne znam odakle moralno pravo onima koji su vodeći politiku devedesetih doveli do toga da je Srbija izgubila faktički suverenitet nad Kosovom da danas optužuje nas za razbijanje zemlje. Mi samo tražimo da se poštuje ustav ove zemlje, da se poštuju zakoni ove zemlje, da ona postane pravna i ozbiljna država i od tih i takvih zahteva prosto ne možemo odustati”, rekao je Pajtić.

On je dodao da se izbori ne raspisuju na ulici, već u parlamentu, i ocenio da je parlamentarna većina „više nego stabilna jer je dvotrećinska”.

"Mi nećemo da prihvatimo podmetanje teza da postoji separatizam u Vojvodini jer apsolutno ne postoji. Ako je govoriti istinu danas u ovoj zemlji zabranjeno i ako čim izgovoriš istinu budeš proglašen za ustašu i separatistu, onda je problem u političkoj klimi ove zemlje, ali taj problem ne stanuje u Vojvodini i nikako nije vojvođanski”, smatra Pajtić.

Pokrajinski premijer je još jednom podvukao da predstavnici Vlade Vojvodine kao građani Vojvodine nemaju pravo na ćutanje ako su ustavna i zakonska prava na bilo koji način ograničena.

Početku radova na daljoj izgradnji Narodnog pozorišta prisustvovao je i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor koji nije želeo dalje da komentariše Deklaraciju, rekavši da je juče izneo svoj komentar i zamolio okupljene novinare „da to poštuju i da to ne predstave kao odbijanje odgovora”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

110 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: