"Priča o deklaraciji zamena teza"

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić kaže da zakazivanje skupštinskog zasedanja o Deklaraciji nije povezano sa odlukom o pregovorima u Briselu.

Izvor: Politika, Tanjug

Petak, 12.04.2013.

07:47

Default images

Pajtić je izjavio da zamerke na to što je Deklaracija o zaštiti ustavnih i zakonskih prava pokrajine na dnevni red skupštinskog zasedanja stavljena dan posle odluke o sudbini pregovora Beograda i Prištine predstavljaju zamenu teza.

"Problem pregovora sa Kosovom traje i trajaće dugo. Pominjanje datuma je zamena teza", izjavio je Pajtić za današnju "Politiku". On je napomenuo da je kada je skupština Vojvodina bila zakazana dan "d" za Srbiju bio 2. april, pa potom 9. april, a posle, kako je rekao, to više nije bio ni taj datum.

Na konstataciju novinara da je i deo DS Vojvodine bio iznenađen njegovom inicijativom, čak i lider stranke Dragan Đilas odabranim trenutkom za to, Pajtić je kratko rekao da se deklaracija zalaže za vladavinu prava, što je potpuno u skladu sa osnovnim idejama i principima stranke.

SNS, SPS i DSS učestvovaće danas na protestu protiv Deklaracije o zaštiti prava Vojvodine u Novom Sadu, koji se održava pod sloganom "Stop razbijanju Srbije".

Na pitanje da li problem Razvojne banke Vojvodine, čije se poslovanje istražuje, rešava podizanjem političkih tenzija, kako mu to spočitava opozicija, Pajtić je odgovorio ukazivanjem na ono na šta deklaracija apeluje.

On je naveo da je reč o pozivu da se iz republičkog budžeta pokrajini transferišu ustavom garantovana sredstva, a ne pet puta manja, da republička vlada ne raspolaže pokrajinskom imovinom u korist lokalnih samouprava, što je protivustavno i da republičke institucije poštuje zakonske nadležnosti pokrajine prilikom imenovanja rukovodilaca.

"Čitavim nizom postupanja različitih republičkih institucija polako se, ali sigurno, ukida autonomija Vojvodine. Ja kao predsednik pokrajinske vlade nemam pravo da ćutke pređem preko te činjenice", rekao je Pajtić.

On je ocenio da se stvara "nezapamćena atmosfera linča", da su medijski pozivi na nasilje brojni. "Mi u nasilju nećemo učestvovati, a atmosfera linča ne može nas sprečiti da govorimo istinu", dodao je Pajtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: