"Nikolićev govor pun propagande"

Izlaganje predsednika Tomislava Nikolića na debati u UN, bilo je mešavina poluistina i propagande, kaže direktorka Fonda za humanitarno pravo Sandra Orlović.

Izvor: Danas

Četvrtak, 11.04.2013.

19:50

Default images

Ona je rekla da je Nikolićev govor naneo štetu našem društvu i pokušajima nekih drugih političara da Srbija iskorači iz marginalizacije.

Orlovićeva navodi da je učešće u debati bilo uslovljeno pozivom organizatora, odnosno predsedavajućeg GS UN i da je to razlog zašto Fond za humanitarno pravo nije učestvovao u debati.

"Kada se pogleda lista učesnika, jasno je da je postojala intencija organizatora da u debati učestvuju kritičari rada Haškog tribunala i ostalih međunarodnih sudova. Naravno, među njima su bili i kritičari međunarodnog krivičnog prava i pravosuđa iz perspektive naučne i vrlo legitimne kritike, a s druge strane bili su pozvani i neki opskurni kritičari kojima nije mesto u debati koja pretenduje da razgovara o nasleđu međunarodnih krivičnih sudova".

Direktorka FHP kaže da izlaganje predsednika Tomislava Nikolića pripada vremenu iza nas kao i to da je definitivno dokazao da je ozbiljna prepreka dijalogu na teritoriji bivše Jugoslavije.

"Bilo je mučno slušati njegovo izlaganje. Pretpostavljam da je bilo najmučnije za žrtve. Ono je bilo mešavina poluistina i propagande. Podsetiću da je Nikolić u jednom trenutku rekao da je Srbija s iskrenom željom sarađivala s Haškim tribunalom. Čak i onima koji su veliki protivnici Haga jasno je da to nije tačno. Predsednik Nikolić je koristio govor koji ne pripada 21. veku. Ljudska prava je nazivao takozvanim ljudskim pravima i to u centru institucije čija su ta prava osnovna vrednost. Velika šteta je naneta našem društvu i pokušajima nekih drugih političara da Srbija istupi iz perioda marginalizacije na svetskoj sceni", rekla je Sandra Orlović.

Ona je rekla da od ovakvog izlaganja predsednika Srbije niko ne može da ima koristi, čak ni srpske žrtve, iako smo čuli mnogo pozivanja na njih.

"Ta privrženost srpskim žrtvama dolazi na dnevni red kada je potrebno, da tako kažem, oprati svoju biografiju ili legitimizovati neke ranije ideologije koje pripadaju prošlosti. Jasno je svima, i to se može videti po komentarima u mnogim medijima, da je ovo potez koji nije nikako trebao našoj državi", kazala je Orlovićeva i dodala da je ovo poruka onim nacionalističkim delovima društva, koji se opiru evropskim integracijama, da ta ideologija još u Srbiji nije zamrla i da je zapravo još jaka.

Sandra Orlović kaže da je bilo mnogo deklarativnog pozivanja na pomirenje, ali da je svima jasno da o pomirenju ne mogu govoriti i na pomirenje se ne mogu pozivati ljudi koji imaju tako kompromitovanu ratnu prošlost i koji o pomirenju govore tako što polaze od negiranja zločina, brige za optužene i one koji su počinili najteže zločine.

"Jasno je da je u pisanju govora predsednika Nikolića učestvovao njegov pravni savetnik Oliver Antić, koji se hvali time da se sreo s generalom Mladićem. To je veliko licemerje, koje prelazi u predstavu koja je degutantna", rekla je Orlovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

134 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

21 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: