"Kakav separatizam, kakvi bakrači"

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić ocenio je da je na delu pokušaj "gašenja" autonomije Vojvodine. Optužbe vlasti za separatizam su besmislene, kaže on.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.04.2013.

18:39

Default images

"Da li treba da pristanemo na to da nam se ukida nadležnost po nadležnost i da se tako polako ugasi i autonomija Vojvodine? Mi na to nećemo pristati", rekao je Pajtić u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine.

On je ocenio da je, nakon što je Vlada Vojvodine donela Predlog deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, usledila "strašna kampanja i poziv na linč" protiv pokrajinskih vlasti, uz "besmislene" optužbe za separatizam.

"Kakav separatizam, kakvi bakrači! U Vojvodini nikada nije bilo separatizma, niti će ga ikada biti. Republičke vlasti izmišljaju neprijatelja kako bi prikrili rezultate pregovora o Kosovu", kazao je Pajtić i dodao da se iz istih razloga sutra u Novom Sadu organizuje miting "Stop razbijanju Srbije", koji je uperen protiv vlasti u Vojvodini.

On je rekao da je apsurdno da vladajuće stranke u zemlji organizuju miting protiv pokrajinskih vlasti, umesto da rešavaju probleme i ocenio da je cilj zapravo da se pokrajinska vlast sruši pod svaku cenu i "upodobi" sa republičkom.

"Ja molim boga da sutra u Novom Sadu (na mitingu) ne strada nijedan prozor, da ne bude incidenata", rekao je Pajtić i odbacio mogućnost organizovanja "kontramitinga". On je optužio republičke vlasti da "na silu" krše zakone kojima su regulisane nadležnosti Vojvodine, da se Vojvodini oduzima imovina i da se krši Ustav.

Pajtić je oštro kritikovao predsednika Srbije Tomislava Nikolića i upitao da li je u skladu sa Ustavom kada predsednik države Vladu Vojvodine nazove "takozvanom", što je Nikolić učinio na konferenciji za novinare u nedelju.

Ocenio je da je veoma "ironično" kada republičke vlasti optužuju pokrajinske da nisu dovoljno učinile za građane Vojvodine, a pri tom zakidaju Vojvodini novac i nadležnosti.

Pajtić je rekao da tekst Predloga deklaracije može biti modifikovan kroz raspravu na Odboru za ustavno-pravna pitanja Skupštine Vojvodine i na samoj sednici pokrajinskog parlamenta, ali je dodao da Vlada Vojvodine neće povući Predlog deklaracije iz skupštinske procedure, iako je to danas zatražio i predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor.

On je kazao i da nisu tačne tvrdnje koalicionih partnera iz Lige socijaldemokrata Vojvodine i Saveza vojvođanskih Mađara da nisu bili upoznati sa tekstom Predloga deklaracije, pošto su za taj tekst glasali i predstavnici te dve partije u Vladi Vojvodine.

Mirović: Ne odustajemo od smene Pajtića

Foto: Beta, Arhiva
Potpredsednik SNS Igor Mirović izjavio je da će ključni zahtevi na sutrašnjem protestu pred Vladom Vojvodine biti povlačenje vladinog predloga Deklaracije o ustavnim pravima Vojvodine i ostavka pokrajinskog premijera Bojana Pajtića koja bi rezultirala prevremenim izborima u pokrajini.

Mirović, koji je i predsednik Saveta za Vojvodinu SNS-a, na konferenciji za novinare je istakao da će miting proteći mirno bez obzira na, kako je kazao, "najave o mogućim izrežiranim incidentima od strane autora Deklaracije".

"Pokazaćemo da ne želimo revoluciju, već da smo civilizovani ljudi i da istorija ne mora nužno da se ponavlja, zato pozivamo građane koji podržavaju ovu inicijativu da ponesu cveće na ovaj protest", rekao je on, dodajući da pozdravlja apel predsednika pokrajinskog parlamenta Ištvana Pastora koji je danas pozvao Vladu Vojvodine da povuče predlog Deklaracije.

Mirović je naglasio da SNS neće odustati od zahteva za ostavku aktuelnog pokrajinskog premijera, kojeg je optužio za uništavanje svih vojvođanskih resursa među kojima je naveo Razvojnu banku Vojvodine, Tesla banku i pokrajinske fondove.

"Zahtev za ostavku Bojana Pajtića isticaćemo i na svim naredni sednicma Skupštine AP Vojvodine, jer smatramo da su prevremeni pokrajinski izbori najsnažnij lek za aktuelno stanje u Vojvodini", rekao je on.

Predsednik Saveta za Vojvodinu SNS-a nije mogao da potvrdi da li će sutrašnjem mitingu prisustvovati predsednik te stranke Aleksandar Vučić, a rekao je da i da će, pored mitinga pred zgradom pokrajinske vlade, sutra biti održana i protestna šetnja novosadskim ulicama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

213 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

22 h

Podeli: