Objavljen tekst deklaracije APV

Vlada Vojvodine objavila tekst "Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne Pokrajine Vojvodine".

Izvor: B92

Četvrtak, 11.04.2013.

11:26

Default images

SNS i još neke partije ranije su deklaraciju ocenili kao secesionističku.

O Predlogu deklaracije trebalo je da se raspravlja juče u Skupštini Vojvodine, ali je sednicu otkazao predsednik pokrajinskog parlamenta Ištvan Pastor.

Pojedina udruženja koja se protive usvajanju deklaracije su za sutra najavila protest u Novom Sadu, a skupu će se pridružiti Srpska napredna stranka i Demokratska stranka Srbije.

U "Predlogu deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Autonomne pokrajine Vojvodine" konstatuje se povreda prava i nadležnosti pokrajinskih organa, a od republičkih vlasti se traži poštovanje prava i obaveza prema Autonomnoj pokrajini Vojvodini.

"Autonomija Vojvodine je istorijsko i prirodno pravo njenih građana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije. U tom duhu, autonomija Vojvodine je i Ustavom Srbije uređeno i obezbeđeno pravo na različitost, pri čemu se podrazumeva decentralizacija vlasti, podela nadležnosti i samostalno uređvanje određenih poslova od interesa za građane pokrajine", piše u Predlogu deklaracije.

Ovde možete pročitati celokupan tekst, objavljen na sajtu vojvođanske vlade.

Pastor pozvao na smirivanje tenzija u Vojvodini

Ištvan Pastor (Tanjug, arhiva)
S druge strane, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor apelovao je na Vladu Vojvodine da odustane od Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, a na organizatore protesta protiv Vlade Vojvodine da odustanu od "uličnog politiziranja" i da se vrate u institucije sistema.

"Apelujem i molim da pokrajinska vlada odustane od ideje da se ovaj dokumenat nađe na dnevnom redu prve sledeće sednice Skupštine
Vojvodine. Jedino tako možemo stvoriti uslove za kompromis i za poboljšanje dokumenta, da razgradimo zidove nepoverenja. Apelujem i da se rešenja ne traže na ulici, jer znamo da su posledice svenarodnih mitinga užasno bolne i dugoročne. Moramo se vratiti u institucije sistema", rekao je Pastor na konferenciji za novinare.

Dodao je da je nakon sednice kolegijuma šefova poslaničkih grupa u Skupštini Vojvodine u utorak, 9. aprila, smatrao da je tenzija spuštena i da će se naći put za rešenje u okviru institucija, odnosno u skupštinskom Odboru za ustavno-pravna pitanja.

Ali "u poslednjih 36 sati stvari su se otrgle kontroli i uzele drugačiji tok, koji mene lično zastrašuje. To je tok u kome svi samo mogu gubiti, a teško da će neko nešto dobiti", poručio je Pastor.

On je rekao da je Vlada Vojvodine "na prepad, iznenada" plasirala Predlog deklaracije, koji je dosta problematičan u nekim elementima.

"Dokument je proizveo čitavu lavinu sukobljavanja. Sama koncepcija dokumenta je veoma problematična, jer meša ustavno-pravne principe i upravne odbore nekih preduzeća. A šta tek reći o tome da u Predlogu deklaracije piše da su problem počeli 2012. godine? A šta je onda
bilo 2008. godine, zašto smo bili uskraćeni za Zakon o javnoj svojini, Zakon o finansiranju nadležnosti, zašto devet godina nismo ni sa jednim predlogom zakona ušli u procedure u republičkom parlamentu?", kazao je Pastor.

On je ocenio da je to postalo povod za borbu za vlast i za ulično politiziranje.

"Zar je moguće da nam se to dešava 2013. godine? Zar je moguće da se, makar koliko deklaracija bila problematična, stvara atmosfera linča, kroz plakate, društvene mreže i novinske naslove? Zar je moguće da se opet govori o ustašama, separatizmu i otcepljenju? Nije valjda da će uvek tako biti kada god potegnemo pitanje prava Vojvodine?", upitao je Pastor.

Najavio je da će u radu Odbora za ustavno-pravna pitanja učestvovati i četiri eksperta kako bi se mogla otvoriti sva pitanja koja se tiču ustavno-pravnog položaja Vojvodine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

78 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: