SAD i Rusija saglasne za Pjongjang

Između Rusije i SAD "nema razlika povodom Severne Koreje", kaže šef ruske diplomatije Sergej Lavrov na susretu sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.04.2013.

18:43

Default images

"Samo ne treba plašiti vojnim manevrima. Postoji šansa da će se sve smiriti", rekao je ruski ministar ocenjujući situaciju na Korejskom poluostrvu, preneo je Itar-Tas.

"Po pitanju Severne Koreje, nemamo razmimoilaženja sa SAD", rekao je Lavrov novinarima u Londonu, gde je razgovarao sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, na marginama ministarskog sastanka grupe osam industrijski najrazvijenijih zemalja sveta, G8.

Lavrov je poručio da "niko ne treba da zastrašuje ostale vojnim vežbama" i ocenio da "postoje velike šanse da će se sve smiriti".

Agencija navodi da šefovi diplomatije dve zemlje održavaju konsultacije uoči ministarskog susreta Grupe osam (G-8) razvijenih zemalja (Rusija, SAD, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Japan i Kanada), koja se održava danas i sutra u glavnom gradu Velike Britanije.

U centru pažnje ministara G-8 biće situacija na Korejskom poluostrvu i Siriji, kao i nuklearni program Irana. Severna Koreja je 12. februara izvela treću nuklearnu probu, što je dovelo do uvođenja dodatnih sankcija UN koje su razgnevile Pjongjang.

Od tada je Severna Koreja izrekla bezbrojne pretnje nuklearnim napadima na Južnu Koreju i SAD i raskinula sporazum o primirju od 1953. godine.

Obaveštajni izveštaji Južne Koreje sugerisali su i da je Sever pripremio dve rakete srednjeg dometa na pokretnim lanserima na istočnoj obali i da planira da ih isproba pre 15. aprila, godišnjice rođenja osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.

Severnokorejske vlasti poručile su ambasadama u Pjonjangu da im ne mogu garantovati bezbednost od srede, nakon što su saopštile da je sukob neizbežan zbog južnokorejsko-američkih vojnih vežbi koje treba da traju do kraja meseca. Nijedan diplomata izgleda da nije napustio Pjongjang.

Pjongjang je iritiran sankcijama Ujedinjenih nacija pooštrenim zbog treće nuklearne probe u februaru i održavanja zajedničkih vojnih manevara SAD i Južne Koreje, koje smatra pripremama za invaziju. Nemački ministar spoljnih poslova Gvido Vestervele pozvao je Severnu Koreju da prestane s "ratnom retorikom" i upozorio da se ta izolovana komunistička zemlja "igra vatrom".

Južna Koreja i SAD su podigle status nadgledanja sa "tri" na "dva", što ukazuje na to da te dve zemlje smatraju da postoji "vitalna opasnost" zbog indikacija da se Severna Koreja priprema za probu rakete srednjeg dometa, pri čemu se očekuje zaoštravanje zategnutosti tokom petodnevnih priprema Pjongjanga da 15. aprila obeleži stogodišnjicu rođenja svog osnivača Kim Il Sunga, dede sadašnjeg vođe.

Vestervele, koji je govorio u Berlinu tokom posete indijskog ministra spoljnih poslova Salmana Kuršida, rekao je: "Delimo zabrinutost koju su izrazile mnoge druge zemlje zbog ratne retorike koju je otpočela Demokratska Narodna Republika Koreja", prenela je agencija Frans pres.

"Ono što se dešava na Korejskom poluostrvu ne pogađa samo dve zemlje koje se tu nalaze, već je to nešto što može da naruši bezbednosnu arhitekturu celog sveta", upozorio je Vestervele.

"Zbog toga je važno da međunarodna zajednica zauzme jedinstven stav i utiče na Pjongjang da okonča tu neodgovornu ratnu retoriku koju koristi u poslednje vreme i da napusti put koji bi doveo do rata i vrati se mirnodopskom rešavanju problema", predočio je nemački ministar i dodao da se Pjongjang "igra vatrom" i da to mora da prestane. Evropska unija obavestila je danas zvaničnike Pjongjanga da, uprkos rastućim tenzijama na Korejskom poluostrvu, nema razloga za evakuaciju diplomata država članica Unije iz Severne Koreje.

"Uprkos trenutnim tenzijama, koje (Severna Koreja) namerno pokušava da poveća sa agresivnom retorikom, sudimo da situacija na terenu ne opravdava evakuaciju ili premeštaj diplomatskih misija država članica EU, bilo u Severnoj ili Južnoj Koreji", navela je predstavnica za štampu EU.

Ona je pozvala Pjongjang da se "uzdrži od daljih provokativnih izjava ili akcija", prenela je agencija Rojters.

Poruku je severnokorejskom ministarstvu spoljnih poslova dostavio predstavnik Švedske kao odgovor na prošlonedeljno upozorenje Severne Koreje da ne može da garantuje bezbednost diplomata posle 10. aprila, potvrdio je portparol EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: