"Verovatno nećemo dobiti datum"

Nemački parlamentarci izjavili da Srbija treba da se fokusira na reforme, a ne na datum početka pregovora. Vučić: To je poruka da nema datuma u junu.

Izvor: B92

Sreda, 10.04.2013.

17:35

Default images

Prvi potpredsednik Vlade Srbije Vučić je posle razgovora sa parlamentarcima iz Nemačke i Francuske istakao da od te dve države očekuje da pomognu Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, uprkos zamerkama upućenim našoj zemlji, posebno kada je reč o dijalogu.

"Suština je da mi i danas razmenujemo poruke sa zapadnim partnerima da razgovaramo o tome kako da prevaziđemo ovu situaciju i dođemo do stvarnog nastavka dijaloga i do rešenja. Rešenje je ono što je ključ", rekao je Vučić.

Predstavnik nemačkog parlamenta Ginter Krihbaum izjavio je da nije važno kada će Srbija započeti pregovore sa Evropskom unijom, već kada će završiti započete reformske procese.

"Kada je u pitanju datum pregovora, prednost bih dao kvalitetu nad brzinom. Nebitno je kada će pregovori početi, već kada će se završiti i kada će reforme biti sprovedene", rekao je Krihbaum novinarima po završetku sastanka nemačkih i francuskih parlamentaraca sa potpredsednikom vlade Srbije Aleksandrom Vučićem, odgovarajući na pitanje da li Srbija ima šanse ove godine da dobije datum početka pregovora za priključivanje EU.

Prema njegovim rečima, ne treba se fiksirati na samo dobijanje datuma, već gledati kako da se reforme učine što uspešnijim.

"Reforme koje se ostvaruju u smislu poboljšanja pravosuđa, stvaranja boljih uslova za investicije i boljeg ekonomskog ambijenta jesu mnogo važnije, a datum je u odnosu na to manje značajan", rekao je Krihbaum.

Vučić je, reagujući na stav nemačkog parlamentarca, rekao da tu ocenu razume kao poruku da od datuma nema ništa i da je veoma razočaran takvom porukom:

"Pretpostavljam da ovo što ću reći ne isplati se ni meni ni onome što smo radili prethodnih meseci. Pretpostavljam da bi poruka trebalo da bude da od datuma nema ništa, samo na pristojan način saopšteno. Ja sam i na sastanku rekao da sam takvom porukom veoma razočaran i da će Srbija biti posvećena svom napretku, modernizaciji i reformama i nikoga nećemo da molimo ni za šta, ali da očekujemo da te zemlje pokažu poštovanje prema Srbiji", rekao je Vučić.

Upitan da obrazloži, Vučić je naglasio da nije rekao da od datuma neće biti ništa i dodao:

"Naravno da se nadamo i radimo sve što možemo u skladu sa ustavom i zakonima ove zemlje. Ali, na žalost, mnogi nisu razumeli šta sam govorio prethodnih dana".

Vučić je rekao da pred Srbijom nisu ni mali, ni laki zadaci, ali da mora što pre da pronađe dugoročno rešenje u odnosima s Prištinom.

On je istakao da od Nemačke i Francuske očekuje da pomognu Srbiji na putu ka Evropskoj uniji, uprkos zamerkama upućenim našoj zemlji, posebno kada je reč o dijalogu, o kojima su ga obavestili i kojih, kako je rekao, nije bilo malo.

"Za našu državu je važno da što pre pronađe dugoročno rešenje u odnosima sa Prištinom", naglasio je potpredsednik vlade, ističući da neće da govori o datumima: "Nisam u stanju da se ograničavam danima i datumima, jer ta vrsta permanentnog sukoba postoji već sto godina".

"Ali za nas je bolje da se rešenja nađu što pre, da ne taktiziramo i ne odugovlačimo, kao i da istovremeno sačuvamo naše nacionalne interese i da se naš narod na Kosovu i Metohiji oseća sigurno i bezbedno", precizirao je Vučić.

On je još jednom ukazao svojim sagovornicima da Srbija ne može da potpiše nešto što ne može da sprovede, ali da je posvećena pronalaženju rešenja i da će u svakom slučaju nastaviti svoj evropski put.

Reakcije Zapada na odluku Srbije da ne potpiše ponuđeni sporazum bile su, prema njegovim rečima, očekivane.

"Kod jednog dela zapadnih zemalja ima zabrinutosti kako će dalje biti nastavljen dijalog. Ali niko nije spreman da baci pod noge prethodnih sedam-osam meseci pregovora", rekao je Vučić.

Na pitanje da li ćemo datum za pregovore dobiti u junu ili kasnije, on je odgovorio:

"Ubrzo pošto postignemo sporazum, Srbija će postati deo sveta, a da li će dobiti datum u junu ili kasnije - prihvatiću to kao naš neuspeh, ali vi ste tražili da se tako ponašamo".

Sastankom sa prvim potpredsednikom Vlade Srbije i ministrom odbrane parlamentarne delegacije Nemačke i Francuske započele su danas dvodnevnu posetu Beogradu.

Delegaciju Odbora Bundestaga za evropske poslove predvodi predsednik tog Odbora Ginter Krihbaum iz vladajuće koalicije CDU/CSU nemačke kancelarke Angele Merkel, a ostali članovi su Ditmar Nitan (Socijaldemokratska partija), Manuel Zaracin i Mariluiz Bek (Savez '90/Zeleni), najavljeno je ranije u saopštenju Bundestaga.

Na čelu Delegacije Odbora francuske skupštine za evropske poslove je predsednica Odbora Danijel Oroa (grupa ekologa), a u delegaciji su i Kristof Kareš (vladajuća Socijalistička partija) i Mišel Erbijon (Unija za narodni pokret).

Direktor Fondacije "Konrad Adenauer" u Beogradu Henri Bone izrazio je ranije Tanjugu očekivanje da će delegacija Bundestaga prilikom posete Beogradu "svojim srpskim sagovornicima jasno iskazati podršku za nastavak dijaloga i postizanje kompromisa o severu Kosova koji će biti prihvatljiv za obe strane".

Prema njegovim rečima, primarni cilj dolaska delegacije nemačkih i francuskih parlamentaraca je razmena iskustava o pitanjima Evropske unije između parlamenata Nemačke, Francuske i Srbije, a ranije je iz Bundestaga najavljeno da su teme razgovora približavanje Srbije EU, dijalog Beograda i Prištine i priprema Srbije za pristupne pregovore sa Unijom.

Delegacije nemačkog Bundestaga i francuske Nacionalne skupštine sastale su se s potpredsednicom Skupštine Srbije Gordanom Čomić, da Srbiju vide u Evropi i podržali su nastavak evrointegracija Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Narodne skupštine, oni su ocenili da su u Srbiji napravljeni veliki pomaci i reforme u mnogim oblastima.

Čomićeva je istakla da je za Narodnu skupštinu važno da ima intenzivnu saradnju i kontakte sa francuskim i nemačkim parlamentom, posebno kada su u pitanju evropske integracije.

U saopštenju je navedeno da je Čomićeva istakla da ceni podršku Francuske i Nemačke koju pružaju Srbiji na putu ka EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

352 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: