Iran: U zemljotresu 32 stradala

Zemljotres jačine 6,3 stepena Rihterove skale pogodio je oblast na jugozapadu Irana, gde se nalazi nuklearna elektrana Bušer. Poginula najmanje 32 čoveka.

Izvor: BBC

Utorak, 09.04.2013.

14:43

Default images

Epicentar potresa bio je 89 kilometara udaljen od nuklearnog postrojenja Bušer, preneo je BBC. Nuklearka nije oštećena. Centar potresa bio je na dubini od 12 kilometara, saopštio je iranski Seizmološki centar, a jačinu potresa, od 6,3 stepena Rihterove skale, potvrdio je i američki Centar za geološka istraživanja.

Prema rečima predstavnika Crvenog krsta, dva sela potpuno su uništena u zemljotresu, ali kako je saopštila ruska kompanija "Rosatom", koja je izgradila nuklearku Bušer, to postrojenje nije oštećeno.

Istu oblast kasnije je pogodio još jedan potres, jačine 5,4 stepena Rihterove skale.

Iranski mediji do sada nisu objavili koliku je tačno štetu izazvao potres.

Potres su osetili i stanovnici Dubaija i Abu Dabija, a na Tviteru su se pojavile poruke očevidaca da su stanovnici nekih delova Maname evakuisani.

Prema poslednjim informacijama, evakuisane su i neke oblasti u Kataru i Bahreinu, preneo je Rojters.

Međunarodni stručnjaci ranije su upozoravali da je atomska centrala Bušer izgrađena na zemljištu podložnom potresima, ali su iranske vlasti to negirale.

U blizini ovog postrojenja žive hiljade ljudi, a u zemljotresu su najviše stradala sela Šanbe i Sana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: