Koreja preti termonuklearnim ratom

Severna Koreja saopštila je da Korejsko poluostrvo ide ka "termonuklearnom ratu" i savetovala strance u Južnoj Koreji da razmotre evakuaciju iz te zemlje.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

12:30

Default images

Upozorenje je upućeno nakon sličnog saveta Severne Koreje stranim diplomatama u Pjongjangu, prošlog petka, u kome je rečeno da neće biti u stanju da im garantuju bezbednost od srede ako izbije sukob.

"Situacija na Korejskom poluostrvu se približava termonuklearnom ratu", saopštio je iz Pjongjanga Komitet za mir u Aziji i Pacifiku, a prenela državna agencija KCNA.

U saopštenju se ističe da Pjongjang "u slučaju rata ne želi da stranci koji žive u Južnoj Koreji budu povređeni". Od svih stranih organizacija, kompanija i turista traži se da unapred sačine planove evakuacije radi njihove bezbednosti, prenele su agencije.

Pretnje "termonuklearnim" ratom upućivane su nekoliko puta poslednjih meseci sa Severa, poslednji put 7. marta i pored mišljenja stručnjaka da Severna Koreja nije ni blizu razvoja tako moderne nuklearne naprave. I prošlonedeljno upozorenje stranim ambasadama u Pjongjangu odbačeno je uglavnom kao propagandna retorika za izazivanje uznemirenja, a većina zemalja koje imaju misije su saopštile da ne planiraju da povuku osoblje iz Pjongjanga.

U današnjem saopštenju se kaže da su rizici nuklearnog sukoba uvećani dnevnim "ratnim huškanjem" od SAD i njihovih "marioneta" u Južnoj Koreji koji planiraju da izvrše invaziju na Sever.

Korejsko poluostrvo je uvučeno u začarani krug povećanja vojnih napaetosti od kada je Pjongjang izveo treću nuklearnu probu februara meseca i zbog toga mu pojačanje sankcije od Saveta bezbednosti UN. Verbalne ratne pretnje Pjongjanga dostigle su usijanje poslednjih nedelja skoro svakodnevnim saopštenjima da će napasti vojne baze SAD u Južnoj Koreji i Pacifiku kao odgovor na zajedničke vojne vežbe na Jugu.

Ranije danas Severna Koreja je povukla svih svojih 53.000 radnika iz industrijske zone Kesong, jedine spone s Južnom Korejom na Korejskom poluostrvu, i obustavila proizvodnju.

"Severnokorejski radnici nisu došli danas na posao i proizvodnja je obustavljena u našim objektima u Kesongu", rekao je jedan od menadžera 123 kompanije u industrijskoj zoni na Severu, 10 kilometara od granice.

Severna Koreja je blokirala ulazak za južnokorejsko osoblje u sredu, a juče je već 13 firmi obustavilo proizvodnju jer im je ponestalo sirovina koje takođe nije moguće prebaciti s Juga. Još 475 južnokorejskih menadžera i direktora kompanija ostalo je u industrijskoj zoni Kesong, a njih 77 će se vratiti, tokom dana, u zemlju, saopšteno je u Seulu.

Severna Koreja je ukazala na to da su izveštaji medija u Južnoj Koreji, da se oni neće usuditi da zatvore Kesong, povredili "dostojanstvo" Pjongjanga.

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje razočarana je odlukom Pjongjanga da obustavi "sve operacije" u Kesongu, a vest o zatvaranju zone odvukao je pažnju sa spekulacija da će Severna Koreja možda lansirati raketu ili izvesti novu nuklearnu probu.

Kesong je praktično poslednji zrak "sunčane politike" približavanja između dve Koreje i jak simbolički znak koji bi mogao ponovo da ujedini podeljenu zemlju. Međutim, stanovnici u Seulu nastavljaju s redovnim svakodnevnim aktivnostima, bez trunke straha, ističu agencije.

Analitičari smatraju da je direktni napad na Seul malo verovatan. Današnje upozorenje Komiteta za mir u Aziji i Pacifiku je slično ranijim pretnjama koje posmatrači tumače kao pokušaj da se podigne uznemirenost u drugim državama sveta.

Stručnjaci smatraju da učestala severnokorejska proricanja sudnjeg dana imaju za cilj da obezbede promene politike u Seulu i Vašingtonu prema Severu i osnaže predstavu u narodu o njihovom mladom vođi Kim Džong Unu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: