Posle incidenta, kandidatura?

Bugarin Oktaj Enimehmedov, koji je uperio pištolj u glavu jednog političkog lidera 19. januara dok je govorio na skupu, sada se kandiduje na izborima 12. maja.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

23:25

Default images

Taj događaj je prenosila televizija.

Enimehmedov je uperio pištolj na lidera partije turske manjine Ahmeda Dogana dok je ovaj bio za govornicom, na godišnjoj konferenciji svoje partije Pokret za prava i slobodu u Sofiji.

Dogan je uspeo da odbije uperenu ruku napadača, pištolj nije opalio, a nakon toga su prisutni savladali Enimehmedova.

Prošle sedmice, 25-godišnji Enimehmedov je na sudu optužen za smrtnu pretnju i trenutno se nalazi u pritvoru, što će svakako otežati a verovatno i onemogućiti njegovu nameru da se kandiduje za poslanika parlamenta.

Na bugarskim vlastima je sada da odluče da li je validno 8.000 potpisa koje je Enimehmedov prikupio, i koji mu omogućavaju da se pojavi kao nezavisni kandidat na izborima, prenela je bugarska novinska agencija BGNES.

Bugarska je članica Evropske unije, i u toj zemlji je već bio slučaj da su se dvojica ozloglašenih kriminalnih bosova, poznatih kao braća Galev, uključili u trku za mesto u parlamentu na izborima 2009. godine u nameri da spreče sudske postupke u kojima su optuženi za iznudu i reketiranje.

Teška optužba protiv Enimehmedova - pokušaj ubistva - znači da on neće moći da izbegne sudski postupak za vreme izborne kampanje, ili da postane poslanik ukoliko u međuvremenu bude osuđen, saopštila je danas izborna komisija grada Burgasa, a preneo AFP.

Enimehmedov je na sudu danas rekao da jedino žali što je njegov pištolj zatajio kada ga je uperio u Doganovu glavu.

"Nisam imao nameru da ubijem Ahmeda Dogana. Samo sam nameravao da ga uplašim", rekao je Enimehmedov na ročištu. On je optužen za smrtnu pretnju i huliganizam jer je uperio gasni pištolj u Doganovu glavu.

Sud je odbio da ga pusti da se brani sa slobode iz dva razloga - smatrajući da bi mogao da pobegne, a drugo, zbog njegove sopstvene bezbednosti.

Stručnjaci kažu da je gasni pištolj nesmrtonosno oružje koje se koristi za samoodbranu, ali da iz male razdaljine može da nanese povrede opasne po život.

Prilikom incidenta, Enimehmedov je bačen na pod i razoružan, a stotine Bugara traže da delegati na partijskom skupu koji su ga tukli, budu izvedeni na sud.

Zamenik državnog tužioca Borislav Sarafov rekao je novinarima da je u toku istraga premlaćivanja Enimehmedova i da bi protiv odgovornih mogla da bude podignuta optužnica.

Savez evropskih političkih partija izdao je danas saopštenje u kojem traži da EU održi plenarnu sednicu na temu vladavine zakona i ličnih prava u Bugarskoj, a u svetlu napada na Dogana.

Lider Saveza liberala i demokrata za Evropu Gi Verhofstat, rekao je da je "pravo čudo što incident nije tragično završen i da ga treba ozbiljno shvatiti".

On je kazao da takav napad na jednog političkog lidera "postavlja šira pitanja kao što su stanje demokratije u Bugarskoj".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: