Niš: Priveden direktor Toplane

Niška policija podnela krivične prijave protiv direktora Gradske toplane Milutina Ilića i još dvojice muškaraca zbog pretnji novinaru Južnih vesti.

Izvor: B92

Utorak, 09.04.2013.

16:04

Default images

Za to delo zaprećena je kazna od 6 meseci do 5 godina zatvora.

Predstavnici nevladinih organizacija zatražili su smenu direktora i izrazili zabrinutost jer je izostala solidarnost lokalnih medija.

Nezadovoljan pisanjem o partijskom zapošljavanju i problemima sa grejanjem jer su u Nišu radijatori devet dana bili hladni, direktor toplane pretio je novinaru Predragu Blagojeviću. Nakon lića, telefonom su mu pretili i Dobrivoje Stanimirović i Mija J., predstavljajući se kao službenici Toplane i "radnici državne bezbednosti", kojima je lično Vučić naredio da slučaj ispitaju.

Kako Južne vesti saznaju, neki od njih krivično su osuđivani, a privremeno im je oduzeto i oružje za koje su posedovali dozvolu.

Inače, Dobrivoje Stanimirović je potpredsednik Saveta za bezbednost SNS u Nišu. Srpska napredna stranka ogradila se od postupaka svojih funkcionera, saopštivši da je reč o "individualnoj odgovornosti svakog od aktera ovog incidenta“. „Ukoliko se dokaže krivica, svako od njih će u skladu sa postojećim propisima i snositi posledice svojih postupaka“, saopšteno je iz SNS.

Inače, Dobrivoje Stanimirović je, kako su Južne vesti pisale krajem novembra prošle godine, jedan od dvojice funkcionera SNS koji su preko partijske veze zaposleni tada u Toplani.

Podsetimo, krajem prošle nedelje direktor Toplane, nezavodoljan zbog pisanja Južnih vesti o korupciji u tom preduzeću, uputio je pretnje novinaru Predragu Blagojeviću. Naredne večeri dvojica tada nepoznatih muškaraca, predstavivši se kao "službenici državne bezbednosti" ponovo su telefonom pretili.

Niška televizija, koja je u vlasništvu grada i pod uticajem lokalne vlasti, o pretnjama nije izveštavala, a nije se oglasilo ni Društvo novinara. Osim brojnih pojedinačnih osuda, jedino su udruženo reagovale nevladine organizacije - osudile pretnje i zatražile smenu direktora.

Blagojević je zadovoljan brzom reakcijom policije, ali i iznenađen što nije bilo podrške niških medija.

Gradonačelnik: Pretnje novinarima nedopustive

Gradonačelnik Niša i predsednik Gradskog odbora Srpske napredne stranke (SNS) Zoran Perišić rekao je da su pritisak i pretnje novinarima nedopustivi i da će grad i SNS reagovati povodom slučaja urednika i novinara "Južnih vesti" Predraga Blagojevića.

"Ukoliko se pokaže da su na bilo koji način narušeni integritet, funkcionisanje Javno-komunalnog preduzeća Gradska toplana, bilo da je narušena disciplina i hijerarhija u stranci, grad će reagovati, SNS će reagovati", kazao je Perišić Tanjugu.

Polazeći od pretpostavke nevinosti, Perišić je napomenuo da treba sačekati da nadležni organi urade svoj posao i da se vidi da li je učinjeno delo za koje je podneta krivična prijava i da li se može govoriti o odgovornosti rukovodstva jednog važnog javno-komunalnog preduzeća.

"SNS nikada nije podržavala, opravdavala i tolerisala pretnje novinarima, pa neće ni sada", kazao je Perišić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

14 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: