"Černobil bi bio bajka za Koreju"

Južna Koreja negira da se Sever sprema za novu nuklearnu probu. Prema sukobu na Korejskom poluostrvu katastrofa u Černobilu izgledala bi kao bajka, kaže Putin.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2013.

14:06

Default images

Pjongjang povlači danas radnike iz industrijske zone Kaesong. Odluka Severne Koreje da zatvori Kaesong podudarila se sa spekulacijama da će Pjongjang izvesti još jednu nuklearnu probu, tokom napete situacije koja se pretvorila u najgoru krizu na poluostrvu od kraja Korejskog rata 1953. godine.

Tenzije na Korejskom poluostrvu rastu od kada su Ujedinjene nacije uvele dodatne sankcije Severu kao odgovor na treću nuklearnu probu Pjongjanga u februaru. Severna Koreja je dodatno iritirana zajedničkim vojnim vežbama SAD i Južne Koreje i preti im nuklearnim napadima.

Ruski predsednik Vladimir Putin je rekao da bi katastrofa u Černobilu 1986. godine mogla izgledati kao dečja igra ako bi došlo do vojnog sukoba na Korejskom poluostrvu.

On je rekao da ne krije da su zabrinuti zbog eskalacije situacija na Korejskom poluostrvu. Na zajedničkoj konferenciji za štampu sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Hanoveru pozdravio je odluku Vašingtona da odloži ranije planirano probno lansiranje balističke rakete kako bi se izbeglo dodatno povećanje napetosti na Korejskom poluostrvu.

Severna Koreja je poručila danas da će povući 53.000 radnika iz industrijske zone Kaesong koju je napravila sa Južnom Korejom i da će suspendovati sve komercijalne operacije u kompleksu zbog "ratnih huškača" sa Juga.
Južnokorejski radnici napuštaju Kaesong (Foto: Beta, AP)
Visoki funkcioner vladajuće Radničke partije Koreje Kim Jang Gon rekao je da je takva mera isforsirana od "ratnih huškača" koji bi hteli da Kaesong postane tačka konfrontacije u nastojanju da se poveća vojna napetost na Korejskom poluostrvu.

"Kako će se situacija razvijati narednih dana potpuno će zavisiti od stava južnokorejskih vlasti", dodao je Kim.

Severna Koreja je zabranila južnokorejskim menadžerima i stručnjacima da prelaze granicu od prošle srede. U zoni radi 123 južnokorejske kompanije koje zapošljavaju 53.000 radnika iz Severne Koreje. Računa se da se u zoni godišnje proizvede robe u vrednosti od dve milijarde dolara i da na taj način Pjongjang ostvaruje značajnu zaradu.

Predstavnik ministarstva za ujedinjenje u Seulu rekao je danas da je 13 firmi od 123 firme u industrijskoj zoni već obustavilo proizvodnju zbog nedostatka sirovina koje dolaze s Juga.

Više od 360 Južnokorejaca koji rade u Kaesongu su se nakon zabrane ulaska u zonu u sredu vratili na Jug, ali je oko 500 menadžera i vlasnika manjih firmi ostalo u kompleksu, prenele su agencije.
Spekuliše se da æe Severna Koreja ponovo testirati raketu (Foto: Beta, AP)
Nakon vesti da bi Pjongjang uskoro mogao izvesti i četvrtu nuklernu probu Ministarstvo vojske u Seulu danas je saopštilo da nema znakova da se Severna Koreja priprema da izvede nuklearnu probu u bliskoj budućnosti.

"Mi nismo pronašli da ima neuobičajenih pokreta koji bi ukazivali da oni žele da izvrše novu nuklearnu probu", rekao je predstavnik ministarstva, a preneo Rojters.

Severokorejske vlasti poručile su ambasadama u Pjonjangu da im ne mogu garantovati bezbednost od srede, nakon što su saopštile da je sukob neizbežan zbog južnokorejsko-američkih vojnih vežbi koje treba da traju do kraja meseca. Nijedan diplomata izgleda da nije napustio Pjongjang.

Jedan južnokorejski zvaničnik, koga citira agencija Jonhap, rekao je da je severnokorejski general rekao diplomatama tokom vikenda da je situacija i dalje "teška". Ali on nije ponovio poziv diplomatama da razmotre napuštanje Pjongjanga do srede.

Obaveštajni izveštaji Južne Koreje sugerisali su i da je Sever pripremio dve rakete srednjeg dometa na pokretnim lanserima na istočnoj obali i da planira da ih isproba pre 15. aprila godišnjice rođenja osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga.
Severna Koreja preti SAD i Južnoj Koreji (Foto: Beta, AP)
Kina je danas poručila da želi mir, a ne rat na Korejskom poluostrvu, posle rasta napetosti nakon izveštja o mogućoj novoj nuklearnoj probi Pjongjanga, koji su kasnije negirani.

Kineski predsednik Sji Đinping izjavio je juče da nijednoj zemlji ne bi trebalo da bude dozvoljeno da remeti mir u svetu, ističući da će Peking odigrati konstruktivnu ulogu u smanjenju tenzija u regionu.

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun takođe je uputio hitan apel Severnoj Koreji da se uzdrži od "daljih provokacija".

Japan je danas naredio svojim odbrambenim snagama da obore svaku južnokorejsku raketu koja krene ka njegovoj teritoriji.

Napetosti na Korejskom poluostrvu dovele su danas do novog pada vrednosti akcija na berzi u Seulu snižavajući ih na četvoromesečni minimum.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: