Seul ipak negira novu probu Severa

Nema znakova da se Severna Koreja priprema da izvede četvrtu probu nuklearne bombe u bliskoj budućnosti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Južne Koreje.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2013.

07:47

Default images

Ranije danas iz Seula je saopšteno da se Pjongjang sprema da izvede novi nuklearni test.

"Mi nismo pronašli da ima neuobičajenih pokreta koji bi ukazivali da oni žele da izvrše novu nuklearnu probu", rekao je predstavnik ministarstva, a preneo Rojters.

Južnokorejski ministar za ujedinjenje Rjo Kihi Džae rekao je ranije danas da pokreti oko poligona za nuklearne probe u Severnoj Koreji ukazuju da će ta izolovana zemlja možda izvršiti i četvrtu nuklernu probu, što bi dodatno povećalo napetosti na poluostrvu i pored neuobičajeno direktnog poziva Kine da se uzdrži.

Najava izrečena kao odgovor na pitanje novinara usledila je nakon neobično oštrog prekora Severne Koreje od Kine, jedinog diplomatskog i ekonomskog saveznika Pjongjanga.

Spekulacije takođe rastu da bi Sever mogao izvesti i raketnu probu u skoroj budućnosti. Severna Koreja je 12. februara izvela treću nuklearnu probu, što je dovelo do uvođenja dodatnih sankcija UN koje su razgnevile Pjongjang. Od tada je Severna Koreja izrekla bezbrojne pretnje nuklearnim napadima na Južnu Koreju i SAD i raskinula sporazum o primirju od 1953. godine. "Mogu samo reći da postoje takvi znakovi", rekao je Rjo Kihi Džae odboru parlamenta nakon što su poslanici zatražili da se takve tvrdnje potvrde. On je odbio da kaže druge detalje pod izgovorom da je stvar "obaveštajne prirode".

List "Džong Ang Ilbo", citirajući jednog visokog južnokorejskog zvaničnika, ranije je objavio da su pokreti ljudi i vozila na nuklearnom poligonu Pjongjanga slični onima koji su primećeni pred februarsku probu. Ministarstvo odbrane kasnije je negiralo da postoje znaci o pripremama na nuklearnom poligonu.

Severnokorejske vlasti poručile su ambasadama u Pjonjangu da im ne mogu garantovati bezbednost od srede, nakon što su saopštile da je sukob neizbežan zbog južnokorejsko-američkih vojnih vežbi koje treba da traju do kraja meseca. Nijedan diplomata izgleda da nije napustio Pjongjang.

Jedan južnokorejski zvaničnik, koga citira agencija Jonhap, rekao je da je severnokorejski general rekao diplomatama tokom vikenda da je situacija i dalje "teška". On nije ponovio poziv diplomatama da razmotre napuštanje Pjongjanga do srede.

Obaveštajni izveštaji Južne Koreje sugerisali su i da je Sever pripremio dve rakete srednjeg dometa na pokretnim lanserima na istočnoj obali i da planira da ih isproba pre 15. aprila, godišnjice rođenja osnivača Severne Koreje Kim Il Sunga. Kim Džang So, savetnik za nacionalnu bezbednost predsednice Park Geun-Hje, rekao je da probno lansiranje raketa može da usledi pre ili posle srede, dana kada je Pjongjang sugerisao stranim diplomatama da napuste zemlju.

Kineski predsednik Sji Đinping izjavio je juče da nijednoj zemlji ne bi trebalo da bude dozvoljeno da remeti mir u svetu, ističući da će Peking odigrati konstruktivnu ulogu u smanjenju napetosti u regionu.

Sji je to rekao u govoru na jednom regionalnom biznis forumu na jugu Kine u vreme rastućeg pritiska na Peking da zauzme oštriji stav prema Severnoj Koreji. Kineski predsednik nije izneo konkretan plan o tome kako će se ophoditi prema Severnoj Koreji, pa čak nije ni pominjao ime zemlje kada je rekao da nikome ne bi trebalo da se dozvoli da stvori haos zbog sebičnih interesa.

U subotu kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu da Peking "neće dopustiti pravljenje problema na kineskom pragu".

Japan je danas naredio svojim odbrambenim snagama da obore svaku južnokorejsku raketu koja krene ka njegovoj teritori.
Foto: Beta, AP
Sjedinjene Države, koje su na pretnje prvo odgovorile demonstracijom sile i letovima stelt bombardera B-2, ponudile su dozirane ustupke preko vikenda odlažući planirano probno lansiranje balističke rakete. Američki zvaničnici su rekli da je ministar odbrane Čak Hejgel odložio probu lansiranja "minutmena 3", jer bi ona mogla biti pogrešno protumačena.

Napetosti na Korejskom poluostrvu dovele su danas do novog pada vrednosti akcija na berzi u Seulu snižavajući ih na četvoromesečni minimum.

Severokorejska agencija KCNA javila je da je visoki predstavnik vladajuće Radničke partije Koreje Kim Jang Gon posetio industrijsku zonu Kaesong, jedini preostali simbol saradnje dve zemlje, i ukazao da južnokorejske akcije ugrožavaju rad ove zone u kojoj u 123 južnokorejske fabrike radi 53.000 Severnokorejaca. On je rekao daje nemoguće održavati da zona radi u "uslovima neodgovornih akata ratnih huškača".
Predstavnik Ministarstva za ujedinjenje u Seulu rekao je da je 13 firmi od 123 firme u industrijskoj zoni obustavilo proizvodnju zbog nedostatka sirovina koje dolaze s Juga. Pjongjang je prošle nedelje blokirao ulaz radnika i materijala iz Južne Koreje u zonu koja je 10 kilometara od granice u Severnoj Koreji.

Poslednjih nedelja vlada velika napetost između Severne i Južne Koreje, a vojska Severa je upozorila i da je ovlašćena da napadne SAD. Pjongjang je iritiran sankcijama Ujedinjenih nacija pooštrenih zbog treće nuklearne probe u februaru i održavanja zajedničkih vojnih manevara SAD i Južne Koreje koje smatra pripremama za invaziju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

11 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: