Dodik: Kosovo nije izgubljeno

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da Srbija mora da jača svoje kapacitete i da ih više okreće ka istoku.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Ponedeljak, 08.04.2013.

23:46

Default images

Dodik kaže da Srbija treba da prekine sa, kako se izrazio, fanatizmom da se bez Evropske unije ne može živeti.

"Treba bespogovorno stati iza srpske nacionalne zajednice i državnih interesa. Treba objediniti srpski nacionalni korpus. Jer Kosovo nije izgubljeno! Da je izgubljeno, ne bi Evropa i Amerika toliko navaljivali da se pitanje reši, smatrali bi ga rešenim", rekao je Dodik za Novosti.

Dodik je ocenio da se samo u Srbiji dogodilo da se dobijanje datuma iskoristi za sahranjivanje teritorijalnog identiteta iako se radi o, kako se izrazio, tehničkoj stvari.

"Naravno da se ništa neće desiti. Što je najgore, ne bi bilo napretka ni kad bi Srbija prihvatila ovu ucenu (iz Brisela), jer za nju nema članstva ni za deceniju. I na kraju te priče je čeka priznanje Kosova. Dakle, opet se vraćamo na početak. To svako ko je iole politički upućen zna. Pitam, onda, sve te koji integracije pretpostavljaju integritetu države - šta će u Evropi bez zemlje?!", rekao je Dodik.

Predsednik Republike Srpske (RS) je ocenio da protivnici pravljenja novog srpskog entiteta na severu Kosova žele da izbegnu to poređenje jer znaju da će RS jednog dana biti samostalna.

"Zato što je (RS) zaživela, a zaživela je i ojačala zbog ponosa i ljubavi ljudi koji u njoj žive. Sada tumače vlastite zakone pogrešno da bi obezvredili prava srpskog naroda i napravili unitarnu Bosnu, koja je neodrživa. Neodrživo je i Kosovo. Oni to znaju. Znaju i da će Srpska jednog dana biti samostalna. Zato žele da izbegnu svaku paralelu sa severom Kosova", rekao je on.

Komentarišuću najave da bi Albanci mogli da silom pokušaju da integrišu sever Kosova, Dodik je rekao da je to moguće jedino uz podršku međunarodne zajednice.

"E, ako to urade, onda će biti jasno da ih je međunarodna zajednica u tome podržala. Srpski narod mora da se brani svim kapacitetima države, kako god to izgledalo i šta god to značilo. Dosta je iluzija", rekao je Dodik.

Predsednik RS predvodio je delegaciju Srpske u nedelju, na sastanku sa državnim vrhom Srbije u vezi s predlogom ponuđenim u Briselu. Vlada Srbije u ponedeljak je odlučila da predlog odbaci.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

22 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: