"Žalim zbog odluke srpske Vlade"

Žalim zbog odluke srpske Vlade da odbaci predloge i pozivam ih da načine poslednji napor kako bi se postigao sporazum, poručila je Ketrin Ešton.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2013.

20:10

Default images

"Tokom prethodnih šest meseci sastala sam se sa premijerom Dačićem i premijerom Tačijem osam puta, a nekad su razgovori trajali i više od 13 sati. Na početku smo postavili sebi jasan vremenski okvir kako bi dijalog ostao fokusiran i kako bi se uzela u obzir namera Evropske komisije da Srbija i Kosovo krenu napred do leta", saopštila je visoka predstavnica EU Ketrin Ešton.

"Odajem priznanje dvojici premijera i njihovim timovima zbog njihovog velikog truda. Nakon nekoliko rundi diskusija, uverena sam da su svi elementi za sporazum oko severnog dela Kosova na stolu. Neophodno je da ovo bude dogovor između dve strane, nije fer da ga Evropska unija nameće. Žalim zbog odluke srpske Vlade da odbaci predloge i pozivam ih da načine poslednji napor kako bi se postigao sporazum, u korist njihovog naroda", navodi se u saopštenju.

"Verujem u svetlu budućnost Srbije i Kosova i znam, bez obzira na to koliko je proces bio težak, da je on otvorio mogućnost za narod - naročito na severu Kosova - da ima bolji život", kaže Eštonova.

"Nadam se da Kosovo i Srbija neće propustiti priliku da prošlost ostave iza sebe i krenu unapred u budućnost. Nadam se da ću voditi diskusije u okviru EU u narednim danima podržavajući stvarni korak unapred i Srbije i Kosova ka njihovoj evropskoj budućnosti", zaključila je visoka predstavnica EU.

Kocijančič: EU nema ambicije da nameće sporazum

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton, Maja Kocijančič, izjavila je da ne može ni da potvrdi ni da demantuje da će Ešton uskoro posetiti Beograd i Prištinu, ali je istakla da se očekuje da Srbija učini poslednji napor da dođe do sporazuma.

"Za nas je jasno da su elementi za rešenje problema severa Kosova na pregovaračkom stolu", rekla je Kocijančič Tanjugu, ali je naglasila da EU nema ambicije da stranama u dijalogu nameće sporazum, već da se od njih očekuje da do njega dođu.

Kocijančič nije mogla da potvrdi ni da demantuje medijske izveštaje da se Ešton sprema da u narednih nekoliko dana poseti Beograd i Prištinu.

"Ne mogu da vam potvrdim da će do tih poseta doći", rekla je Kocijančič.

Ona je kazala da Ešton žali zbog odbijanja Beograda da prihvati sporazum sa Prištinom. "Ne mogu da spekulišem kakve će biti posledice (odbijanja sporazma), ali pozivamo vladu Srbije da učini poslednji napor da do dogovora o severu dođe", istakla je Kocijančič.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

259 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: