"Crkva ima pravo da iznese stav"

Razgovor patrijarha srpskog Irineja sa najvišim državnim zvaničnicima o Kosovu završen je u 16.40 u zgradi Patrijaršije u Beogradu.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 08.04.2013.

15:21

Default images

Sastanak je trajao nešto manje od dva sata, a prvi je Patrijaršiju oko 16 časova napustio predsednik Vlade Ivica Dačić.

"Crkva ne pretenduje da donosi odluke umesto izabranih predstavnika naroda i da se bavi politikom, ali ima neotuđivo pravo da iznese svoje stavove o najvažnijim nacionalnim pitanjima", rekao je posle sastanka portparol SPC vladika bački Irinej Bulović.

On je kao nedobronamerne i neprimerene odbacio sve insinuacije da crkva želi da se bavi politikom i dodao da je na sastanku prenet stav Sinoda SPC i patrijarha o, kako je rekao, ultimatumu Zapada, odnosno Brisela i Vašingtona.

"Nadamo se i verujemo i Bogu se molimo da će naš državni vrh imati i savesti i odgovornosti i osećanja za potrebe opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji", rekao je je Irinej bački.

On nije želeo da komentariše jučerešnju izjavu premijera Ivice Dačića i njegov odgovor na pismo Sinoda SPC i patrijarha, rekavši da nije ni upoznat sa njim, pa da stoga ne može da govori o stvarima koje ne zna.

"To ne postoji, ni kao pomisao. Ako bilo koja nevladina organizacija smatra da ima pravo da bude konsultovana od strane vlade i države, toliko pre to ima crkva, jer su njeni vernici u isto vreme apsolutna većina građana države", rekao je Irinej Bulović.

Upitan da prokomentariše odgovor premijera Srbije Ivice Dačića na apel koji je uputila SPC povodom Kosova, Irinej Bulović nije hteo to da komentariše.

"Nisam video ništa tokom dana i ne bih mogao da govorim ništa o stvarima koje ne znam, meni je juče bio praznik, bio sam u crkvi na bogosluženju", rekao je Irinej Bulović.

On je rekao da je njegov lični stav da opasnost "upotrebe ili zloupotrebe jednih ili drugih, u cilju sebičnih interesa velikih sila i svetskih faktora nije ni veća ni manja kad se radi bilo o nama, bilo o kosovsko-metohijskim Albancima".

"Negde smo tu u prilično jednakom položaju po mojoj skromnoj proceni. Ona je lična i individulna i ne predstavlja zvanično mišljenje, nego moj lični osećaj", rekao je Irinej Bulović.

Sastanku, koji je počeo oko 15 časova, prisustvovali su predsednik Tomislav Nikolić, premijer Ivica Dačić i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, ali je Dačić oko 16 časova napustio zgradu Patrijaršije zbog ranije najavljenog razgovora s potpredsednikom Vlade Crne Gore i ministrom pravde Duškom Markovićem.

Na sastanak, koji se održava uoči formulisanja odgovora Beograda visokoj predstavnici EU i posrednici u dijalogu s Prištinom Ketrin Ešton, najpre su zajedno stigli Nikolić i Vučić, a nedugo zatim i premijer Ivica Dačić.

Niko od zvaničnika nije dao izjavu za novinare.

Patrijarh Irinej apelovao je u subotu, u ime SPC, na državni vrh Srbije da ne izneveri predizborno obećanje i izborno poverenje i da u ovom "burnom i smutnom" vremenu "ni pod kakvim uslovima ne preda, ne izda, niti proda Kosovo i Metohiju".

Vlada Srbije se sastaje od 17 sati kako bi se njeni članovi dogovorili o odgovoru koji će uputiti EU povodom predloga sporazuma o Kosovu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

196 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: