SNS: Bez potpisa, nastaviti dijalog

SNS održala sednicu Predsedništva, na kojoj je zaključeno da je potrebno hitno nastaviti dijalog Beograda i Prištine, a da Beograd ništa ne treba da potpiše.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.04.2013.

00:26

Default images

Sednica Predsedništva počela je jutros nešto posle 8 časova, a završena je oko 09.20.

Predsedništvo SNS zaključilo je danas da će predložiti Vladi da ne potpisuje u utorak sporazum s Kosovom, koji, kako je rekao Vučić, "nismo ni videli i čiji pojedini delovi ne uvažavaju ni minimum nacionalnih interesa, ali i da zatraži hitan nastavak dijaloga s Prištinom.

To je, podsetimo, Vučić najavio i juče.

"Predložićemo vladi da zatraži hitan nastavak dijaloga, jer smatramo da odugovlačenje, taktiziranje i gubljenje vremena ne predstavlja ništa dobro...Ne potpisujemo, ali nastavljamo pregovore", rekao je Vučić.

Objašnjavajući šta je to Srbija dobila od Brisela na potpisivanje, on je objasnio da Srbija nije dobila jasan predlog šta to treba prihvatiti, niti jasne odgovore na niz svojih zahteva. Srbija, rekao je, ne može da prihvati dodavanje srpskih opština (sa albanskom većinom) na četiri srpske, za koje prištinska strana kaže da ne može da ih prizna zbog svoje administracije, ali je, primetio je Vučić, mogla da ih prizna kada je u pitanju sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

U Briselu za B92 kažu da će se oglasiti tek pošto dobiju zvaničan odgovor Beograda.
Tanjug
Objašnjavajući šta je to Srbija dobila od Brisela na potpis, on je objasnio da Srbija nije dobila jasno šta je to što treba prihvatiti, niti jasne odgovore na mnoge svoje zahteve. Srbija, rekao je, ne može da prihvati dodavanje srpskih opština (sa albanskom većinom) na četiri srpske, za koje prištinska strana kaže da ne može da ih prizna zbog svoje administracije, ali je, primetio je Vučić, mogla da ih prizna kada je u pitanju sporazum o integrisanom upravljanju administrativnim prelazima.

U Briselu za B92 kažu da će se oglasiti tek pošto dobiju zvaničan odgovor Beograda.

"Beograd nije dobio odgovor na pitanje o prisustvu bezbednosnih snaga, niti jasne odgovore po pitanju obrazovanja, zdravstva i pravosuđa", rekao je Vučić i dodao da Beograd traži apelacioni sud za Kosovsku Mitrovicu.

On je rekao i da je lično veoma razočaran ponudom EU i dodao da to ne znači da treba "zatvoriti vrata ka EU". . "Ova stranka (SNS) to neće uraditi. Nije mi bilo teško imajući u vidu snagu SNS da preuzmemo najveću odgovornost za budućnost Srbije", kazao je Vučić i upitao - ako Srbija ne nađe rešenje u Briselu - ko će da otvara fabrike, kako će se isplaćivati plate i penzije, kako će doći nove investicije.

"Želimo rešenje problema što brže, jer nemamo vremena za taktiziranje. Datum će nam dati u junu ili septembru, ali će nam ga dati", smatra Vučić i naglašava da ni SNS, ni on, "ne žele da vode Srbiju u prošlost, niti u propast".

"Nećemo da se junačimo i da sakupljamo jeftine poltičke poene, već da iznesemo razumne, racionalne stavove pristojne i normalne Srbije koja neće poniženje, ali hoće da razgovara kako bismo našli rešenje kosovskog problema", kazao je Vučić.
Tanjug
"Nema čekanja, koliko još generacija izgubljenih da imamo? Tresemo se od straha zbog budućnosti Srbije. Tražimo nešto veća prava za naš narod na Kosovu. Želimo da se dogovaramo i idemo napred, hoćemo da preuzmemo rizik", rekao je prvi potpredsednik Vlade.

"Nadam se nastavku razgovora", rekao je lider SNS i zapitao da li su na Zapadu svesni da to nije lako ni izgovoriti. Vučić je rekao i da se nada da ovakv stav neće naići na negativne reakcije iz Brisela koji će, kako se nada, podržati stav Beograda da se hitno nastave pregovori.

A ako se nastave pregovori, prema njegovim rečima, možda neće biti u istom formatu kao do sada, već u sličnom. On, međutim, nije odgovorio na pitanje da li će i on biti član buduće delegacije.

Upitan za stav povodom izjave predsednika SrbijeTomislava Nikolića da bi dijalog, ukoliko se vodi "o odnosima Srbije i Kosova", trebalo da pređe pod okrilje UN, Vučić je rekao "da bi bilo lepo, ali da nije siguran da je to realno".

On je ocenio i da će vlada podržati predlog SNS da se sporazum ne potpiše u utorak, da se nastavi dijalog i da zatraži dodatne garancije za Srbe, i dodao da će podrška biti jedinstvena. "Kad budemo mislili da nešto treba da se potpiše, ja ću da izađem pred vas i kažem zašto nešto treba da se potpiše", rekao je Vučić.

Srbija bi do danas po podne trebalo da odgovori na ponudu iz Brisela o rešenju kosovskog problema, rekao je za B92 savetnik predsednika Marko Đurić.

Predsednik Tomislav Nikolić rekao je juče, nakon sastanka državnog vrha sa delegacijom RS, da nam u Briselu nije data ponuda, već ultimatum i da Srbi na KiM nisu "paralelan narod". Ako se insistira na odnosima Srbije i Kosova, ovaj format više nije prihvatljiv, tražićemo pregovore pod okriljem organizacije čija smo članica, istakao je on.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

602 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: