I Majke Srebrenice na debati o Hagu

Predstavniku udruženja "Majke Srebrenice" biće omogućeno da u Generalnoj skupštini UN prisustvuje javnoj debati o radu Haškog tribunala.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 08.04.2013.

22:15

Default images

Time je učinjen izuzetak, jer to udruženje nema akreditaciju pri UN kao nevladina organizacija.

Udruženje je, prema pismima u koje je Tanjug imao uvid, zatražilo da njegovi predstavnici prisustvuju skupu, iako nisu registrovani pri Ekonomsko-socijalnom savetu UN (ECOSOC), što je uslov za dolazak.

I pored toga, iz kancelarije predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića stigao im je odgovor da će im biti omogućeno prisustvo.

"Mi želimo da napravimo izuzetak i ponudimo vašoj organizaciji mogućnost da prisustvuje panelu kao posmatrač i kao gost predsednika GS UN, i pored nedostatka odgovarajuće akreditacije", navodi se u odgovoru iz Jeremićevog kabineta.

Objašnjeno je da će moći da prisustvuje jedan predstavnik Udruženja, kao što će imati i ostale organizacije koje učestvuju.

Na pismo iz Jeremićevog kabineta, stigao je odgovor Udruženja "Majke Srebrenice" u kome se zahvaljuje na obaveštenju i navode da će im "biti zadovoljstvo da učestvuju na konferenciji", iako bi "bili zadovoljniji da mogu da uzmu učešća u debati".

Udruženje će predstavljati predsednica Munira Subašić.

Predstavnici Udruženja su nakon toga, danas, najavili da će u Njujorku održati protest zbog nemogućnosti da govore na raspravi.

Kako je prenela agencija Anadolija, Subašićeva tvrdi da su se bošnjačka i hrvatska udruženja nametnula da bi prisustvovala raspravi, ali da je Jeremić hteo da ih izbegne, a "pozvao je Srbe i srpska udruženja".

Javna debata o radu Haškog tribunala će u Generalnoj skupštini UN biti održana u sredu, 10.aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: