Đurić: Rok za odluku danas

Beograd do danas po podne treba da odluči da li prihvata ponudu Brisela o Kosovu, rekao je savetnik predsednika Marko Đurić gostujući u "Utisku nedelje" na B92.

Izvor: B92

Nedelja, 07.04.2013.

21:48

Default images

On je rekao da su zabuni da je rok utorak doprineli činovnici, ali da je naša delegacija dobila pojašnjenje od EK, a ako je odgovor potvrdan, u utorak bi mogla da se organizuje ceremonija. Đurić kaže da je situacija izuzetno ozbiljna i da je reč je o suptilnom ili ne tako suptilnom dodatnom pritisku.

Upitan da li je predsednik Nikolić na današnjoj konferenciji za novinare poslao poruku da neće biti potpisan sporazum, Marko Đurić je rekao da je to "pogrešan utisak", jer je predsednik rekao da će državno rukovodstvo o tome obavestiti građane sutra, nakon što obavesti sagovornike u dijalogu.

On je naveo da je srpska delegacija u razgovore ušla da bi do sporazuma došlo i da je iznela konkretne predloge, a to je formiranje Zajednica srpskih opština, jedan skroman plan i dodaje da su ovim pregovorima predstavnici EU negirali realnost na Kosovu.

Đurić je rekao da u pregovore nismo ušli da bismo dobili datum kao i da nismo birali da pitanje datuma i Kosova budu povezani i da je Nikolić pozivao da se pitanje Kosova reši nevezano za bilo kakav datum.

On je dodao da je državni vrh dužan građanima da objasni kako smo došli do toga da nam u Briselu bude ponuđeno "ništa".

Novinar lista "Politika" Boško Jakšić kaže da mi sporazum iz Brisela ne prihvatamo, ali ga i ne odbijamo i da je svejedno da li je rok za naš odgovor sutra ili utorak.

"Oni moraju da se izjasne, da kažu da ili ne, još uvek smo u bestežinskom stanju, lebdimo, ne znamo šta da uradimo. Svima se žuri da do sporazuma dođe, i Prištini, iako kaže da joj se ne žuri, Srbiji se žuri zbog datuma, Evropskoj uniji zato što neće zamrznuti sukob, a Prištini zbog Sporazuma o pridruživanju. Datum jeste važan, ali za šta će on biti iskorišćen, ovde se gleda da je to zbog dobijanja novca, da će drugi doći i investiratii, treba odložiti bankrot. Da li treba brzati sa sporazumom i prihvatiti sve zarad godinu dana? Najbitnije je da li će taj sporazum moći da funkcioniše, ja sam 2006. godine pisao da je Srbija prva trebalo da prizna Kosovo", rekao je Jakšić.

"Ponosan sam na delegaciju u pregovorima, došli smo u Brisel da postignemo dogovor i zaustavimo eroziju, svakakvu, pa i teritorijalnu. Ponosan sam kako je Vučić razgovarao u Briselu".

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je stvorena atmosfera sa mnogo tuge i mučnine.

"Stvara se atmosfera da je to "dan de", 72 ili 96 sati. Ako je to što je pročitano toliko neprihvatiljvo, onda je sramota o tome i raspravljati. Jako je loša ta kladioničarska atmosfera, da je ponuđeno ništa, a treba da bude prihvaćeno. Sada kada je rok za naš odgovor skraćen, to je još jedno malo poniženje", kaže Vukadinović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: