"Dali su nam ultimatum, ne ponudu"

Ako se insistira na odnosima Srbije i Kosova, ovaj format više nije prihvatljiv, tražićemo pregovore pod okriljem organizacije čija smo članica, kaže Nikolić.

Izvor: B92

Nedelja, 07.04.2013.

15:45

Default images

U Briselu nam nije data ponuda već ultimatum, Srbi na KiM nisu "paralelan narod", rekao je predsednik Nikolić nakon sastanka državnog vrha sa delegacijom RS.

Predsednik Srbije je rekao da je sve u Briselu ličilo na pregovore o nezavisnosti Kosova, a da Srbija neće da pregovara o nezavisnosti Kosova, već o položaju i pravima Srba i njihovim institucijama.

"Da može da se popravi može, da mora da se popravi, mora, jer pod firmom ukidanja paralelnih institucija neko namerava da ukine Srbe kao da su paralelni narod", rekao je Nikolić i dodao da je Srbija dužna da sprovede Rezoluciju Skupštine Srbije ili da ono što prihvati u dijalogu sprovede kroz institucije Srbije.

On je naveo da će Vlada sutra saoštiti stav o ponuđenom rešenju, i da će iza toga stajati i on i većina parlamentarinih stranaka.

"Uprkos tome što je državi u ovom trenutku teško, građani treba da budu uvereni da je Srbija u sigurnim rukama, koje neće da popuste", kaže Nikolić. "Da je bilo lako doneti odgovore, ne bi se mi toliko sastajali, treba se suočiti sa Srbijom", rekao je Nikolić navodeći da je ovo jedan od najtežih perioda, a da je ovo vek u kom se ovakva pitanja ne rešavaju ratom. Nikolić je dodao da će se zato Srbija obratiti za pomoć onoj organizaciji u kojoj ima puna prava kao i svaka država.

Kakva god odluka bila, stav Srbije je da razgovore sa Prištinom treba nastaviti, kaže predsednik Srbije. "Niti hoćemo da se isključimo iz dijaloga, niti dozvoljavamo da nas isključe". On je pozvao političke predstavnike da se uzdrže od izjašnjavanja po ovom pitanju, dok Vlada ne izađe sa svojim stavom. Ocenio je da će odluka biti doneta jedinstveno, a da će je odgovorni pojedinci sprovesti bez obzira da li se u potpunosti slažu s njom.

Srbija je bila ubeđena da pregovara o datumu, rekao je Nikolić i dodao da je jedan od uslova bilo uspostavljanje što boljih odnosa između Beograda i Prištine. "Znate čega smo se sve odrekli, ali smo insistirali na nekim nadležnostima koje srpska zajednica mora da ima. Naišli smo na zid", rekao je Nikolić.

Predsednik Srbije kaže da je, u razgovoru sa delegacijom RS, Srbija naišla na puno razumevanje u takvim stavovima, i da je želja dva rukovodstva da Srbija i RS dalje napreduju.

"Imaćemo zajedničke poduhvate u mnogim sferama. Nastupaćemo zajedno na mnogim trižištima i mislim da ćemo zajednički da se borimo za ciljeve koje smo proklamovali svojim ustavima i obećali svojim građanima", kazao je Nikolić.

Dodik: Konačno reći - ne

Foto: Tanjug
Delegaciju RS, koju čine predsednica vlade Željka Cvijanović i predsednik Skupštine Igor Radojčić, prevodio je predsednik Milorad Dodik.

Milorad Dodik je nakon tog sastanka rekao da je srpski narod na Kosovu nepravedno kažnjavan. "To poniženje ne sme da bude deo našeg karaktera. Moramo da naučimo druge šta je naš interes. Dominantno mora da bude - položaj srpskog naroda i konačno reći ne, a to znači vratiti se sebi i svojim pozicijama, ojačati veru u državu Srbiju kod svih Srba gde god oni živeli. Dileme i odnosi koje samo rukovodstvo ima nisu ni malo jednostavni, stoji ogroman autoritet EU", kaže predsednik RS, ali dodaje da u ovom trenutku treba brzo doneti odluku i obavestiti javnost. Dodik je uveren da će Srbija doneti jedinstvenu odluku.

"Mi ćemo dati podršku Srbiji koja je jaka i integrisana, daćemo podršku Vladi Srbije kakvo god rešenje da nađe, nastavićemo sa politikom nepriznavanja Kosova u BiH", rekao je Dodik. "Što se nas tiče mi smo za odbijanje ultimatuma, naše iskustvo govori da obično kada kažete "ne" na ultimatum ne desi se ništa, a ako kažete "da" dobijate novi ultimatum".

Dodik je ocenio da je sve urađeno mimo Rezolucije 1244 i da mađunarodna zajednica želi da Srbi i srpski narod samoukinu Rezoluciju 1244.

On je podsetio da je srpski narod mnogo puta osetio aroganciju međunarodne zajednice, da je mnogo puta kažnjavan, a da mu se sada nudi i poniženje.

Nije fer od Evropske unije da pitanje datuma dovodi u kontekst sa pitanjem Kosova, ocenio je on.

Sa delegacijom RS razgovarali su, pored predsednika Nikolića, i premijer Dačić i prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić.

Vlada Srbije sutra će održati i sednicu na kojoj će biti usaglašen stav o planu za sever Kosova koji je Srbiji ponuđen u Briselu.

Premijer Ivica Dačić prethodno je razgovarao sa predstavnicima stranaka o ponudi koju je Srbija dobila u Briselu, i o kojoj treba da se donese odluka do utorka, 9. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

153 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: