"Vatra iz Sirije zapaliće Tursku"

Predsednik Sirije Bašar al-Asad upozorio je danas da će ceo Bliski istok decenijama biti destabilizovan ako pobunjeničke snage uspeju da preuzmu vlast u zemlji.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.04.2013.

14:12

Default images

Sirijski lider, koji smatra da dvogodišnji sukob u državi izazivaju njegovi neprijatelji iz regiona, kritikovao je i turske "neozbiljne i nezrele" lidere i svoje arapske susede, koje je optužio da naoružavaju i štite pobunjenike.

"Ako nemiri u Siriji dovedu do podele zemlje ili ako terorističke snage preuzmu kontrolu, takva situacija će se neminovno proširiti na susedne zemlje i izazvati domino efekat širom Bliskog istoka i dalje od toga", rekao je Asad u intervjuu za tursku televiziju.

Nemiri bi se proširili na "istok, zapad, sever i jug. To bi dovelo do nestabilnosti države, godinama unapred, možda i decenijama", ocenio je on.

Agencija Rojters navodi da ovi Asadovi komentari samo potvrđuju njegov raniji stav da Siriju i ceo region čekaju crni dani, ako on ode sa vlasti. S druge strane, njegovi neprijatelji tvrde da Asadova namera da po svaku cenu ostane na vlasti, vodi Siriju u propast.

Susedne zemlje, Liban i Jordan, suočavaju se sa naletima izbeglica iz Sirije i napadima većinski sunitskih muslimana i islamista na Asada, pripadnika sirijske manjinske grupe alavita, što napetost prenosi i na Liban i Irak.

Optuživši protivnike da koriste "sektaške slogane", Asad je rekao i da je suština sukoba to što "države žele da uvedu svoj narod u bolju budućnost", dok "pobunjenici žele da ga zadrže u prošlosti".

Asad je dodao i da turski premijer Redžep Tajip Erdogan regrutuje borce novcem iz Katara, kako bi razbuktao rat u Siriji, ali i upozorio svog nekadašnjeg prijatelja da će "vatra iz Sirije zapaliti Tursku".

"Nažalost, (Erdogan) ne shvata realnost", kazao je Asad i dodao da turski premijer "nije izgovorio nijednu istinitu reč od početka krize u Siriji".

Asad je u intervjuu optužio i Arapsku ligu, koja je suspendovala članstvo Sirije i pozvala opozicione lidere da učestvuju na njenom samitu, istakavši da je Arapska liga izgubila legitimitet. Sirijski predsednik kritikovao je i zapadne zemlje, koje je nazvao "licemerima".

"Francuska i Velika Britanija počinile su masakr u Libiji, uz podršku Sjedinjenih Američkih Država. Turska vlada je do kolena u krvi sirijskog naroda. Da li je sve njih uopšte briga za krv Sirijaca", kazao je Asad.

On je, povodom glasina da se sprema njegovo ubistvo, rekao da, kao i uvek, živi u Damasku, uprkos napredovanju pobunjenika i da se "ne krije u bunkeru".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: