Iran: Zapad nije sprečio naš razvoj

Iransko rukovodstvo uspelo je da, bez obzira na ekonomske sankcije i pretnje Zapada, pronađe mogućnost za razvoj zemlje, ocenjuju zvaničnici te zemlje.

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

22:42

Default images

"Ekonomske pretnje protiv mog naroda nisu vest. Međutim, oni (SAD) su sami videli da je iranski narod uspeo da pretvori te pretnje u potencijale", rekao je sekretar Vrhovnog saveta za nacionalnu bezbednost Irana Sajid Džalili ruskom TV kanalu RT na engleskom jeziku.

Džalili je naveo da je Iran "trenutno 17. privreda na svetu" i da su, bez obzira na sankcije, iranski naučnici uspeli da izgrade kosmički brod i pošalju u Kosmos živa bića.

Džalili je juče i danas učestvovao na pregovorima u kazahstanskom gradu Almatiju o iranskom nuklearnom programu sa predstavnicima grupe 5+1 (pet stalnih članica Saveta bezbednosti UN i Nemačke).

Prema njegovim rečima, primena sankcija protiv Irana, pre svega, šteti građanima i kompanijama SAD, koje gube mogućnost da rade na iranskom tržištu, prenela je agencija RIA Novosti.

Trenutno su u odnosu na Iran na snazi sankcije SB UN i nekoliko zemalja i organizacija, koje traže potpunu transparentnost iranskog nuklearnog programa i njegovu miroljubivu svrhu.

Pregovori "šestorke" međunarodnih posrednika (SAD, Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i Nemačke) sa predstavnicima Teherana završeni su u Almatiju posle dva dana bez konkrentih rezultata.

Očekuje se da će pregovori biti nastavljeni, ali nije utvrđen datum njjihovog održavanja.

Džalili je na konferenciji za novinare po završetku pregovora rekao da neke zemlje treba da odustanu od neprijateljskog odnosa prema Iranu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: