Irak: Na mitingu ubijeno 20 osoba

U samoubilačkom napadu tokom jednog političkog skupa u iračkom gradu Bakubi, poginulo je 20 osoba, a više desetina ljudi je ranjeno.

Izvor: B92

Subota, 06.04.2013.

19:34

Default images

Provincijski zvaničnik Sadik al Huseini rekao je da je bombaš samoubica aktivirao eksploziv dok je jedan od sunitskih kandidata za gradsko veće organizovao ručak za svoje pristalice u velikom šatoru razapetom nedaleko od svoje kuće u Bakubi, sunitsko-šiitskom gradu, 60 kilometara severoistočno od Bagdada.

Još niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali jedan policajac je naveo da je atak izveden u stilu ekstremista Al Kaide koji često koriste bombaše samoubice, automobile-bombe i koordinirane napade da bi uzdrmali stabilnost u Iraku, u nadi da će potkopati poverenje u vladu koju predvode šiiti.

Tvrdokorni sunitski ekstremisti vide šiite, i one koji saradjuju s njima, kao jeretike.

Talas bombaških napada u martu uticao je da irački zvaničnici zaključe da irački ogranak Al Kaide, poznat kao Islamistička država Irak, jača u toj zemlji.

Prema njihovim navodima, porast bezakonja na sirijsko-iračkoj granici i prekogranična saradnja sa sirijskom ekstremističkom grupom Nusra Front omogućili su bolju naoružanost iračkih ekstremista, logistiku i pomoć stranih boraca.

Agencija AP navodi da se može očekivati skok nasilja u Iraku pred provincijske izbore 20. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: