Rusija kritikuje UN zbog Sirije

UN imaju nekonstruktivan i protivrečan stav kad je u pitanju istraga o upotrebi hemijskog oružja u Siriji, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Izvor: Tanjug

Subota, 06.04.2013.

17:37

Default images

U suštini, Ujedinjene nacije tu istragu podrivaju, navodi se u saopštenju.

Posle objavljivanja izveštaja da su otrovne supstance korišćene 19. marta u blizini Alepa, sirijska vlada je zatražila od generalnog sekretara UN da pokrene istragu o tom incidentu i iznese istinu na videlo.

Kao odgovor, UN su Siriji poslale pismo da pristaju da pokrenu istragu o incidentu kod Alepa i prikupe sve informacije koje se tiču moguće upotrebe toksičnih materija. UN su, takođe, zatražile da njihovi stručnjaci imaju neograničen pristup svim postrojenjima u Siriji i svim osobama za koje procene da ih treba ispitati, dodaje u saopštenju rusko ministarstvo.

"Takav pristup, podseća na politiku vođenu u slučaju upotrebe oružja za masovno uništenje u Iraku. Ta politika bila je zasnovana na smišljeno pogrešnim podacima i dovela do poznatog ishoda", navodi agencija Itar-Tas deo saopštenja.

Rusko ministarstvo procenjuje i da su, pod pritiskom određenih država, UN zauzele nekonstruktivan i protivrečan stav, kojim, u suštini, podrivaju istragu o konkretnim informacijama o mogućoj upotrebi hemijskog naoružanja u Siriji 19. marta.

"Smatramo da su takvi potezi neprihvatljivi i nedopustivi za bilo koju stranu, na prvom mestu za Ujedinjene nacije, koje bi trebalo da imaju fer i objektivan stav, kada razgovaraju o krizama ili sporovima", zaključuje se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: