Dačić: Predlog nemoguće sprovesti

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je da Srbija teško može da prihvati predlog o Kosovu iz Brisela u ovakvom obliku, zato što bi njega bilo nemoguće sprovesti.

Izvor: Beta, Politika

Subota, 06.04.2013.

23:28

Default images

"Zato mi tražimo da se pokaže veća fleksibilnost jer se, bez obzira na to što počinju rokovi koje Ketrin Ešton ima da bi dala svoje mišljenje, odluka donosi tek krajem juna. Mi smatramo da, bez obzira na sve to, ne treba sada baciti sve pozitivno što je postignuto u dijalogu", rekao je Dačić u intervjuu za “Politiku“.

Dačić je dodao da dijalog treba da bude nastavljen, uz zadržavanje političke i bezbednosne stabilnosti.

"Zato mi pokušavamo da se izborimo da dođe do poboljšanja ovog predloga, inače ono što je predloženo ne može da prođe... Niko od nas apsolutno nije ni razmišljao da je to moguće prihvatiti. Predlozi su bili daleko ispod minimuma koji smo mi u najcrnjim snovima mogli da pretpostavimo", rekao je Dačić.

On je dodao da je problem i u tome što nema nekog formalnog teksta predloga.

"Problem je što tu nema nekog formalnog teksta o kome bismo se mi izjašnjavali, nego postoji suština predloga koji su oni nama iznelia koji je bio neprihvatljiv. I mi sada tražimo način da li je moguće popraviti taj predlog", rekao je Dačić i dodao da je Srbiji u najvećem interesu da dođe do dogovora, zbog mira i bezbednosti za Srbe.

On je ocenio da, međutim, postoji "alternativni plan" da se srpska strana proglasi kao nekontruktivna, u slučaju da se ne postigne dogovor, i da se na nju prebaci krivica za izlazak iz pregovora.

"Mislim da dolazimo u situaciju da moramo da se borimo za neke stvari koje su još zapisane u Ahtisarijevom planu, a koje se na Kosovu ne primenjuju", naveo je on.

Premijer je ipak ocenio da ne nemoguće očekivati da se više neće razgovarati o Kosovu, već da je samo pitanje ko će razgovarati i u kom formatu.

"Postoji ipak jedna osnovna stvar - da bi se nešto prihvatilo, nešto mora da vam se predloži. U ovoj sadašnjoj situaciji nama bukvalno ništa nije predloženo", rekao je Dačić.

Govoreći o toku pregovora, Dačić je rekao da mu je prisustvo prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića apsolutno pomoglo u Briselu i dodao da on nije nudio ostavku zbog unutrašnjih političkih razloga već zato što je bio svestan želje Srbije da ide ka EU i razočaravajućeg predloga koje je država dobila od EU.

"Jednostavno, u tom momentu mu više ništa nije imalo smisla. Isto kao i meni. Mi smo svi razočarani odnosom prema nama, ne lično, nego prema Srbiji. Ti predlozi se jednostavno teško mogu prihvatiti. Ako mi treba da se žrtvujemo, mi ćemo se žrtvovati, i Vučić i ja. Ali čak i da mi to potpišemo, nemoguće je da se ovakav sporazum sprovede", rekao je Dačić.

U Briselu je u utorak održana osma, i po svemu sudeći, poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj nije postignut nikakav dogovor. Dve strane imaju rok do utorka, 9. aprila, da se izjasni o rešenjima za Kosovo.

Premijer Dačić informisaće predstavnike parlamentarnih stranaka o toku pregovora s Prištinom, a za ponedeljak zakazana sednica Vlade o ponudi EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: