"Ahtisari dar u poređenju sa ovim"

Međunarodna zajednica odustala je od ranije ponude za veliku autonomiju Srba na severu Kosova i sada ne nudi nikakvu autonomiju, kaže premijer Ivica Dačić.

Izvor: Beta

Subota, 06.04.2013.

18:20

Default images

U intervjuu za francuski list “Mond“, predsednik Vlade Srbije izjavio je da su predlozi Kosova u Briselu bili ponižavajući, neprihvatljivi i neprimenjivi.

"Situacija je skoro komična. Ništa nam ne nude. Kako to prihvatiti? Treba doneti vagon da u njemu potpišemo kapitulaciju. Međunarodna zajednica je ranije govorila da neće biti podele Kosova, da je maksimum za Srbe velika autonomija na severu. Sada se ne nudi nikakva autonomija. Svaki francuski grad ima više ovlašćenja nego ta srpska zajednica na Kosovu", rekao je Dačić.

On je naveo da predlog iz Brisela predviđa formiranje protokolarne zajednice Srba, bez izvršnih ovlašćenja, koja može da izdaje publikacije i održava okrugle stolove, ali koja nema ovlašćenja u oblasti obrazovanja, zdravstva i kulture.

"A čak i da ne pominjem pravosuđe i policiju", rekao je Dačić i dodao da srpska zajednica ne bi mogla da osniva ni škole, univerzitete i zdravstvene ustanove zbog čega se postavlja pitanje šta bi to Srbi dobili.

Premijer je rekao da na Kosovu postoji sukob dve fikcije - da Srbiji pripada cela pokrajina i da Priština ima suverenitet nad celim Kosovom.

"Ali suverenitet (Prištine) ne postoji na severu. Da bi Srbi prihvatili da budu deo teritorije, a da ne govore o nezavisnom Kosovu, treba im njihov identitet, njihove posebnosti. To je bio naš polazni stav... Izgleda da je cilj pregovora bio da Srbi prihvate da sve bude u skladu s kosovskim zakonima. Ali, ako je to toliko lako zašto su me zvali da pregovaramo? Tači je mogao da ode na sever i da reši sam problem. Imao je vremena, 14 godina", rekao je on. Premijer je kazao da je Beograd tokom dijaloga u Briselu tražio postavljanje regionalnog komandanta policije koji bi bio imenovan na predlog zajednice srpskih opština koja bi obuhvatala četiri severne srpske opštine, ali da Priština to nije prihvatila jer je njihov uslov bio da (u sastav zajednice srpskih opština) uđe i južna Mitrovica, u kojoj žive samo Albanci. "To bi, međutim, značilo za etnički sastav policije 65/35 za Albance".

"Kad je reč o Apelacionom sudu, tražili smo da kada se radi o predmetima koji se tiču Srba da se sud nalazi na teritoriji srpske zajednice. Ali oni to neće. Što bi značilo da bi Srbi trebalo da idu u Prištinu", objasnio je Dačić.

Govoreći o vojnom prisustvu, premijer je rekao da Albanci nisu hteli ni da čuju za predlog da kosovska vojska izvesno vreme ne bude na severu pokrajine.

"Prošli smo kroz period sukoba, sa ratnim zločinima. Većina tih ljudi (albanskih vojnika) su učestvovali u sukobu. Tamo gde žive Srbi mi hoćemo da jedina vojna snaga bude sastavljena od Srba. To bi trajalo sve do trenutka dok se ne uspostavi uzajamno poverenje", rekao je Dačić.

"Priština je obećala da ćemo imati više nego Ahtisarijev plan. Ali u poređenju s njihovim predlogom taj plan bio je Božji dar", naveo je on.

Podsećajući na izjave evropskih zvaničnika da ne žele stvaranje nove Republike Srpske, Dačić ističe da "to ne želimo ni mi" nego da smo "jedino tražili da Srbi imaju svoju regionalnu vlast u okviru kosovskih vlasti".

"Mi želimo ono što je dobilo više od 200 evropskih regiona. Nismo tražili pravo veta niti pravo da se otcepimo od Kosova. ...Oni to ne prihvataju, gotovo je s predlozima i mi sada imamo rok do utorka da se izjasnimo", rekao je Dačić.

On je dodao da je prvi put Srbija formulisala održivi predlog rešenja, predsednik Tomislav Nikolić je predstavio platformu koja Srbima daje autonomiju njihove zajednice u okviru Kosova, a bez formalnog priznavanja nezavisnosti Kosova.

"Ne možemo da prihvatimo, ali ni da odbijemo"

Dačić je rekao da iako Srbija ne može da prihvati sadašnji predlog Brisela, ne može ni da ga odbije jer u tom slučaju ne bi dobila datum za početak pregovora o članstvu u EU.

"Srbija želi da se okrene ka budućnosti, dakle da reši pitanje paralelnih struktura, nađe način da se Srbi integrišu u prištinski sistem. Ali predlozi Kosova su ponižavajući, neprihvatljivi, neprimenjivi na terenu. Situacija je gotovo smešna. Ništa nam ne nude. Kako to prihvatiti?", naveo je premijer.

"Srbija se suočava sa teškim problemom. Ne možemo prihvatiti taj predlog i ne možemo ga odbiti jer je direktno povezan sa našom evropskom integracijom", istakao je on.

Dačić je rekao da je tokom posete Parizu, u četvrtak, preneo premijeru Francuske Žan-Mark Erou da je Srbija "u živom blatu u koji sve dublje tone sa svakim pokretom", ali da nam niko "ne pruža ruku pomoći".

"Nemamo podršku kao Tači koji uz sebe ima, ne samo SAD već i EU. Mi smo potpuno sami", naveo je premijer Srbije.

"Pre sedam vekova, branili smo Evropu od Turaka. A sada nas ta ista Evropa napušta. Srbija je evropski 'parija'. To treba da se promeni. Zbog toga sam se obratio Francuskoj, da ona razgovara s Evropskom unijom i Sjedinjenim Američkim Državama pre nego što nas uguše", rekao je Dačić. Podsetimo, premijer Dačić je u četvrtak u Parizu razgovarao sa svojim francuskim kolegom Žan-Markom Eroom. Dačić je pri tom rekao da "dijalog sa Prištinom nema više o čemu da se vodi, jer druga strana ne odustaje od svojih stavova".

U Briselu je u utorak održana osma, i po svemu sudeći, poslednja runda dijaloga Beograda i Prištine, na kojoj nije postignut nikakav dogovor. Dve strane imaju rok do utorka, 9. aprila, da se izjasni o rešenjima za Kosovo.


Premijer Dačić sutra će informisati predstavnike parlamentarnih stranaka o toku pregovora s Prištinom, dok je za ponedeljak zakazana sednica Vlade o ponudi EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

303 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

18 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: