Stranke osudile pretnje desničara

Lider DS Dragan Đilas, LDP i LSV osudili su najnovije pretnje medijima i nevladinim organizacijima i traže hitnu reakciju državnih organa.

Izvor: B92, Beta

Subota, 06.04.2013.

17:38

Default images

Organizacija SNP “Naši“ optužila je, na plakatima koje je štampala, Radio-televiziju B92 i pojedine nevladine organizacije da javno podrivaju Ustav Srbije, rade na razbijanju države i nekažnjeno krše zakone.

Predsednik Demokratske stranke Dragan Đilas tim povodom se oglasio na Tviteru rečima da “država mora jasno da reaguje i sankcioniše sve koji prave spiskove nepodobnih, lepe plakate protiv NVO, medija i pojedinaca“. Đilas je dodao i da "treba zabraniti organizacije koje to rade".

Reagovala je i Liberalno-demokratska partija koja je saopštenjem poručila da se u jednom demokratskom društvu nikome ne sme pretiti.

“Indikativno je da su se upravo oni koji su ranije stavljani na liste na odstrel ponovo našli na udaru ekstremističkih organizacija, uprkos tome što je LDP upozoravala na opasnost koja društvu preti zbog toga i pozivala državu da takvoj praksi stane na put", navodi se u te stranke.

LDP je, takođe, ocenio da takve pojave ozbiljno dovode u pitanje stepen zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda u zemlji. LDP je ocenila da je reakcija državnih organa u takvim situacijama ranije izostala, čime je dat novi impuls ekstremističkim snagama da nastave da stvaraju atmosferu linča u zemlji.

"Zbog toga očekujemo da najnoviji incidenti što pre budu rasvetljeni i da država zaštiti ustavni poredak i garantuje slobodu svakom pojedincu", navodi se u saopštenju LDP-a.

Oštro je reagovala i Liga socijaldemokrata Vojvodine koja je pozivala Ustavni sud i sve ostale nadležne institucije da po hitnom postupku zabrane rad SNP "Naši".

"Četiri meseca nakon odluke Ustavnog suda da ne zabrani njihov rad SNP 'Naši' još većom silinom seje mržnju po Srbiji", navodi se u saopštenju LSV-a.

Tokom četiri meseca, kako se dodaje, pravili su "crne" spiskove, određivali ko su patriote, a ko izdajnici i špijuni, pretili medijima, nevladinim organizacijama, pojedincima i palili zastavu Vojvodine.

Kako se navodi u saopštenju, Tužilaštvo i ministar pravde i predsednik Ustavnog suda su najavljivali da je moguće pokrenuti novi postupak za zabranu "ove organizacije ekstremista i huligana".

"Pošto se ništa nije dogodilo, održavali su performanse uprkos zabrani policije, upadali na tribine, poručivali da će 'ko kaže da je Kosovo nezavisno ostati bez glave', vređali mrtvog Zorana Đinđića, a njegov bulevar preimenovali u 'Bulevar Ratka Mladića', počeli kampanju protiv stranih banaka, a danas i nastavili sa plakatima mržnje i progona", navodi se u saopštenju.

LSV pita šta još treba da se dogodi i treba li da krenu u odstrel po spiskovima koje prave. "Ujedno, pozivamo medije da prestanu da SNP 'Naši' i slične organizacije nazivaju desničarskim, jer to nisu. Ovo su ekstremisti i huligani", zaključuje LSV u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

28 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: