Dačić: Ponuđena samo kapitulacija

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio da Beograd želi da postigne sporazum sa Prištinom, ali da je Srbiji ponuđena samo kapitulacija, na koju ne može da pristane.

Izvor: Beta, Veèernje novosti

Četvrtak, 04.04.2013.

20:38

Default images

Premijer je dodao da su moguće samo male korekcije onoga o čemu je bilo reči u Briselu.

"Ne možemo da potpišemo kapitulaciju. Mom kolegi francuskom premijeru Žan-Marku Erou sam predočio da je dijalog s Prištinom bio takav da je samo nedostajao vagon u kojem bismo potpisali kapitulaciju. Pregovori su doveli do potpune farse", rekao je Dačić za Večernje novosti.

Dačić je naveo da su moguće samo neke male korekcije onoga o čemu je bilo reči u Briselu i da pregovora u suštini više neće biti.

Ponovio je da se govorilo da će Srbima na pregovorima biti ponuđena široka autonomija unutar Kosova, ali da od toga nema ništa i da se Srbima nudi mnogo manje od onoga što ima bilo koji grad u Francuskoj.

Dačić je naveo da visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton mora da 10. aprila uđe u proceduru podnošenja svog izveštaja.

"To, praktično, znači da do tada treba da se izjasnimo da li prihvatamo ili ne", rekao je Dačić.

Upitan o verovatnoći da do 10. aprila bude postignut sporazum sa Prištinom, Dačić je odgovorio da bi za Srbiju i njenu budućnost bilo dobro da dogovor bude postignut.

"Važno je iskoristiti pozitivan momenat za otvaranje perspektiva. Odbijanje nam ništa ne donosi u dugoročnom smislu jer, kao što sam rekao, sledeći predlog sigurno neće biti ništa bolji. Ali, opet, da biste nešto prihvatili, morate da imate šta da prihvatite. U ovom trenutku, nama se, doslovno ne da šansa da nešto prihvatimo", rekao je Dačić.

Premijer Srbije je objasnio da se "ništa" ne može prihvatiti. " 'Nešto' bi se moglo prihvatiti. Ako dođemo do tog 'nešto', mogli bi da ga prihvatimo. Zato će u narednim danima zaista biti veoma važno dobro promisliti. Narod treba da bude svestan težine situacije u kojoj se nalazimo", rekao je Dačić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

372 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: