Dijalog više nema o čemu da se vodi

Premijer Srbije Ivica Dačić poručio da "dijalog sa Prištinom nema više o čemu da se vodi, jer druga strana ne odustaje od svojih stavova".

Izvor: B92

Četvrtak, 04.04.2013.

00:14

Default images

Premijer je dodao da se govorilo da će Srbiji biti ponuđena široka autonomija za Srbe na Kosovu, ali da od toga "nema ništa"

"Srbija praktično nije imala priliku da učestvuje u dijalogu, učestvovala je jedino u načinu kako da ukine svoje institucije i da Srbe sa severa ubaci u kosovski sistem. Sada imamo rok do utorka da se izjasnimo o tom predlogu", kaže Dačić.

Dačić je u razgovoru sa francuskim kolegom Žan-Markom Eroom u Parizu naglasio da Srbija nema nijednog iskrenog prijatelja na Zapadu koji bi imao više razumevanja za njene stavove o najvažnijim pitanjima koja muče region.

Prema njegovim rečima, to dovodi Srbiju u situaciju da se nalazi u "živom pesku, živom blatu" u koji svake godine tone sve dublje zato što ono za šta se zalaže ne dopire do svesti onih koji danas odlučuju o EU i najvažnijim političkim procesima u Evropi. Dačić je rekao da je francuskog premijera upoznao sa situacijom o razgovorima u Briselu i da je Srbija uložila mnogo u taj dijalog, koji je vezan i s pitanjem evropskih integracija zemlje.

Premijer je rekao da mu je Ero preneo uveravanja da će se Francuska aposolutno založiti za to da Srbija dobije što pre datum za otpočinjanje pregovora, da oni apsolutno podržavaju Srbiju i stoje iza sporazuma o strateškom partnerstvu.

"A to znači da Srbija ima neku ruku za koju može da se uhvati da izađe iz živog peska", rekao je Dačić i naveo da je u tom smislu realno rešenje upravo strateško partnerstvo sa Francuskom.

Srpski premijer je tako još jednom istakao da Srbija ima još pet dana da donese odluku o predlogu Brisela, o čemu su nakon neuspeha u osmoj rundi dijaloga govorili i on i prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Dačić se sastao u Parizu sa francuskim ministrom unutrašnjih poslova Manuelom Valsom, čime je završio jednodnevnu posetu toj zemlji.

"Nalazimo se između čekića i nakovnja", rekao je Vučić sinoć za RTS.

Iako zvanično nije poznato šta sadrži ponuda Brisela, list "Danas" piše, pozivajući se na svoje izvore, da je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost predložila neku vrstu „erdutskog sporazuma“, sa prelaznom upravom EU na severu Kosova. To znači da bi u budućoj zajednici srpskih opština sever imao privremeno drugačiji status, dok ne prihvati kosovske zakone, piše "Danas".

U međuvremenu, oglasila se Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, koja je rekla da su Beograd i Priština više puta razgovarali o "elementima mogućeg rešenja" za sever KiM, kao i da su "ti elementi i dalje na pregovaračkom stolu".

Nešto ranije, kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da, nezavisno od sadašnjih teškoća u dijalogu Beograda i Prištine, proces ne može biti proglašen okončanim ili neuspelim i izrazio nadu da će "Beograd prihvatiti realnost i samim tim i sporazum".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

223 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: