"Čekaju nas teške odluke o Kosovu"

Državni vrh Srbije završio još jedan sastanak na kom se raspravljalo o daljim koracima povodom Kosova, nakon što u Briselu nije postignut dogovor s Prištinom.

Izvor: B92

Sreda, 03.04.2013.

11:32

Default images

"Crne slutnje o ishodu pregovora su se obistinile. U narednim danima državno rukovodstvo će doneti teške odluke i obavestiti javnost o njima. I dalje smo spremni da tražimo kompromisno rešenje", rekao je savetnik predsednika Marko Đurić posle sastanka koji je trajao oko sat i po.

"Ova runda razgovora je po svojoj težini prevazišla sva negativna očekivanja i možemo reći da u ovom trenutku nismo postigli kompromisno rešenje, ali da ostajemo ništa manje rešeni da ka njemu idemo, bez obzira na to koliko je teško, ako to bude moguće", rekao je savetnik predsednika.

Nakon njegove izjave, novinarima nije bilo dozvoljeno da postavljaju pitanja.

Sastanak najviših državnih zvaničnika je trajao oko dva sata.

Prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić rekao je za Večernje novosti da Vlada mora da pokuša sve da dobije datum za početak pregovora sa EU i da je spremna i na "teške kompromise".
Foto: B92
U zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu bili su premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić, potpredsednica za evropske integracije Suzana Grubješić, ministar spoljnih poslova Ivan Mrkić i Aleksandar Vulin, direktor vladine kancelarije za KiM. Oni su u Predsedništvo došli pravo s beogradskog aerodorma.

Današnji sastanak državnog vrha najavio je šef poslaničke grupe SPS Branko Ružić. "Sastanak se očekuje po povratku delegacije Srbije iz Brisela", rekao je on ranije danas.
Daèiæ (Tanjug)
Podsetimo, osma runda dijaloga Beograda i Prištine uz posredstvo EU nije donela rezultat, a kako je poručila visoka predstavnica EU Ketrin Ešton, to je bio i poslednji formalni susret tri strane.

Tokom 14-časovnih sastanaka pregovarački tim Srbije je poručivao da jučerašnji dan nije "dan de" i da će Beograd nastaviti razgovore i traganjem za rešenjem, dok je kosovski premijer Hašim Tači rekao da očekuje novi sastanak s beogradskim timom naredne nedelje.

Portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton Maja Kocijančić izjavila je danas da su elementi za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine prisutni, ali da Eštonova tek treba da odluči da li će sazvati još jednu rundu dijaloga.
Vulin, Grubješiæeva, Mrkiæ i Ðuriæ (Tanjug)
Eštonova je nakon jučerašnjih razgovora rekla i da će dve delegacije razgovarati s kolegama u svojim prestonicama, nakon čega će joj "u narednih nekoliko dana" izneti svoje odluke.

"Jaz je uzak, ali dubok", istakla je Eštonova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

431 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: