"Radimo da dogovor bude što pre"

Dijalog Beograda i Prištine je u ključnoj fazi i radimo na tome da do dogovora dođe što pre, rekla je portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančič.

Izvor: Tanjug

Utorak, 02.04.2013.

14:01

Default images

Ona, međutim, nije mogla da potvrdi da li Ketrin Ešton na razgovorima istupa sa nekim dokumentom.

U Briselu je počela 8. runda dijaloga. Oba tima u Brisel su stigla sinoć, a razgovori su počeli jutros u 10.30. Najpre je na bilateralnom sastanku kod Eštonove bio srpski tim, a nakon njih prištinski. Posle toga usledio je zajednički sastanak oba tima i Ketrin Ešton.

Upitana da li Ketrin Ešton podnosi delegacijama papir s predlozima, o kom se prethodnih dana u medijima spekulisalo, i da li će dve strane na kraju nešto morati da potpišu ili sve ostaje na usmenom dogovoru, ona je odgovorila:

"Ne. To su pregovori. Oni razgovaraju o konkretnim stvarima. EU je samo posrednik. Ne mogu potvrditi postojanje bilo kakvog papira, mogu samo da kažem da svim snagama radimo na tome da se dođe do rešenja pitanja koja su na stolu". "Jasno je da smo u ključnoj fazi dijaloga i sada moramo videti kakav će biti rezultat", dodala je ona.

Komentarišući mogućnost da posle današnjeg bude organizovan i neki novi sastanak, ona je ponovila da EU radi na tome da se do dogovora dođe što pre.

Kocijančičeva nije želela da spekuliše o ishodu današnjih razgovora, već je ponovila jučerašnju poruku Ketrin Ešton da je dogovor na dohvat ruke, ali da ga neće biti lako postići.

Kako je rekla, Eštonova veruje da delegacije koje su danas u Briselu rade u duhu pronalaženja rešenja u interesu naroda koje predstavljaju i da se ova prilika ne sme propustiti.

Upitana da li činjenica da su delegacije došle u proširenom sastavu treba nešto da promeni, Kocijančičeva je još jednom rekla da su same strane odlučivale o članovima delegacija.

Osma runda dijaloga odigrava se, po mnogima, u presudnom trenutku imajući u vidu da u drugoj polovini aprila visoka predstavnica treba da podnese izveštaj za sednicu Saveta koja će biti 22. aprila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: