Protest građana zbog Svratišta

Protest podrške deci i Svratištu za decu ulice održan je jutros ispred gradskog Sekretarijata za socijalnu zaštitu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.04.2013.

09:09

Default images

Oko sto ljudi okupilo se kako bi poručili da je usluga Svratišta za decu neophodna i da ne sme da zavisi od povremenog finansiranja, kao da je projekat.

Poziv na okupljanje pojavio se tokom vikenda na društvenim mrežama, zbog informacije da više od 140 dece s kojima je Svratište aktivno radilo neće moći da koristi usluge Svratišta. Grad Beograd, međutim, tvrdi da Svratište nije pred zatvaranjem.

Radi uspešne i kvalitetne zaštite dece u celoj zemilji pa samim tim i na teritoriji grada Beograda, neophodno je uspostaviti mrežu usluga i ustanova i to isto preporučuje i Zakon o socijalnoj zaštiti. Ovo znači da jedno Prihvatilište sa prihvatnom stanicom za decu, Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine kao i Zavod za vaspitanje, pored mreže centara za socijalni rad, nisu dovoljni za obuhvat dece koja se nalaze u stanju socijalne potrebe, navode u Centru za integraciju mladih. Oni su dali rok gradskom sekretarijatu za socijalnu zaštitu danas do 16h da preinače svoju odluku.

Podsetimo, tokom vikenda pojavila se informacija da je Svratište u Krfskoj ulici definitivno pred zatvaranjem, nakon čega je Grad Beograd odbacio takvu mogućnost.

"Nažalost, posle višemesečnog dijaloga koji je intenziviran poslednjih nedelju dana, a nakon današnjeg sastanka u Sekretarijatu za socijalnu zaštitu grada Beograda, CIM obaveštava javnost da nije dogovoren održivi način podrške nastavku rada Svratišta", naveo je CIM.

U saopštenju Grada se podseća da je grad Centru za integraciju mladih (CIM), nevladinoj organizaciji koja sprovodi taj projekat, ustupio potpuno renoviran prostor u Krfskoj ulici, a da je prošle godine, Sekretarijat za socijalnu zaštitu za funkcionisanje Svratišta izdvojio 14,6 miliona dinara.

Ukoliko se, kako su najavili iz CIM-a, ova nevladina organizacija povuče iz projekta, Grad Beograd će preuzeti kompletnu brigu o Svratištu i neće dozvoliti da dođe do prekida u njegovom radu niti do zatvaranja.

U saopštenju je navedeno i da će dok god i jedno dete bude koristilo usluge Svratišta u Krfskoj ulici, njegovo postojanje imati svrhu i podršku Grada Beograda.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: