Pjongjang jača nuklearni arsenal

Severna Koreja poručila je da će ojačati svoj nuklearni arsenal, ističući da adut koji ima u atomskom oružju nikada neće zameniti za međunarodnu pomoć.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 31.03.2013.

16:56

Default images

Zvanična novinska agencija KCNA izvestila je da je na današnjem sastanku centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, kojom predsedava lider Kim Džong Un, odlučeno da nuklearno oružje koje ova zemlje poseduje "treba da se učvrsti zakonom".

Nuklearne oružane snage "treba da budu proširene i ojačane kvalitativno i kvantitativno dok se ne uspostavi denuklearizacija sveta", navedeno je u izveštaju, prenela je agencija Frans pres.

Pjongjang je, pored toga, odlučio da razvije laki vodeni reaktor u sklopu civilne nuklearne industrije kako bi se smanjila nestašica struje.
Foto: Beta, AP
Tenzije na Korejskom poluostrvu značajno su se pojačale otkako su UN uvele strože sankcije Pjongjangu zbog nuklearnih i raketnih proba, a Vašington i Seul započeli zajedničke vojne vežbe u toj oblasti.

Severna Koreja juče je objavila da je u "stanju rata" sa Južnom Korejom i upozorila Seul i Vašington da će svaka provokacija brzo eskalirati u sveopšti nuklearni sukob.

Severna i Južna Koreja 1953. godine potpisale su sporazum o prekidu vatre u trogodišnjem ratu, ali nikada nisu potpisale mirovni sporazum.

Pjongjang se u aprilu 2009. godine zvanično povukao iz pregovora u okviru kojih su mu bile ponuđene ekonomske i bezbednosne beneficije ukoliko odustane od nuklearnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: