Vučić:Vreme da mislimo o budućnosti

Vlada je preduzela bolne, teške, rizične poteze, jer više nije mogla da izdrži pljačku državne imovine, rekao je prvi potpredsednik Vlade Aleksandar Vučić.

Izvor: B92, Beta

Subota, 30.03.2013.

11:13

Default images

Srbija nije više mogla da izdrži zamrznute konflikte, moramo da razmišljamo o budućnosti naše dece, kazao je Vučić o kosovskom pitanju u Vladi Srbije.

Prvi potpredsednik Vlade kaže da je naš sistem bio zločinački podešen da odgovara samo interesima nekolicine bogatih.

"Naš unutrašnji sistem zločinački je podešavan da odgovara samo interesima nekolicine bogatih, a država je za račun nekih bogataša i sama bila umrtvljena", reakao je Vučić.

Ponosan sam na rezultate u borbi pritiv korupcije, kaže Aleksandar Vučić, dodajući da se vlada uhvatila u koštac sa brojnim problemima.

On je naveo da se nova vlast uhvatila u koštac sa "gujom i aždajom" i nazvala ih pravim imenima. "Obećali smo da nema pakta sa onima koji nisu mislili na građane i državu", poručio je Vučić.

Na konferenciji za novinare, na kojoj je predstavio rezultate rada Vlade, on je rekao da se se Vlada uhvatila u koštac sa problemima u tri obalsti - Kosovo i Metohija, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i obračun sa sopstvenim navikama.

"Važno je da građani danas vide da Srbija polako, polako ide napred", poručio je Vučić.

On je precizirao da su u periodu od 1. avgusta 2012. do 10. marta 2013. samo iz ta 24 predmeta spornih privatizacija podnete krivične prijave i dopune protiv 115 lica, a slobode je lišeno njih 89.

Ukupna šteta po krivičnim prijavama je 79.841.776.302, kazao je on, a korist oko 60,2 milijarde dinara.

Vučić je naglasio da su za osam meseci rada Vlade povedeni krivični postupci protiv bivših minstara, bivših i aktuelnih direktora i drugih odgovornih osoba u državnim i javnim preduzećima.

Vučić dodaje da će veoma brzo biti razvejane sve sumnje u nepristrasnost i neselektivnost te borbe.

Prvi potpredsednik Vlade je rekao da je aktuelna Vlada spremna da plati cenu svojih odluka. Prvi potpredsednik vlade je poručio i da će borba protiv korupcije biti nastavljena i posle pregovora o Kosovu, bez obzira na političku pripadnost aktera korupcije i da će biti uhvaćen svako ko baca ljagu na Srbiju.

"Ko baca ljagu na Srbiju biće uhvaćen, ne možete da uništavate njen ugled", naveo je Vučić. Biće mnogo predmeta koji će se otvarati, a neki će početi i da se zatvaraju, rekao je on na konferenciji za novinare.

On je dodao da se to odnosi na slučaj Agrobanke koji je završen, da u slučaju Azotare i Nibens grupe tužilaštvo radi na optužnicama. Vučić je pomenuo i slučaj Trudbenika, Veterinarskog zavoda, pritisaka i kontrole nad medijima, Robnih rezervi...

Prvi potpredsednik vlade je poručio da pritiscima ne podleže niko u državi.

"Ako treba i peške u Brisel"

Foto: Tanjug
Aleksandar Vučić je izjavio da je spreman da, ako treba, i peške ode u Brisel na pregovore 2. aprila, ali je dodao da će o sastavu srpske delegacije državni vrh odlučiti u ponedeljak.

"Napravićemo kompromis zato što je to važno za budućnost Srbije, ali tražimo od Evropske unije, SAD, ali i čitave međunarodne zajednice da pokažu da ne žele uniženje Srbije", rekao je Vučić i dodao da Srbija na pregovorima u Briselu želi da razgovara i reši suštinske probleme vezane za nadležnost zajednice srpskih opština, poput pitanja policijskih snaga, pravosuđa i prisustva "nečijih vojnih snaga" na tom prostoru.

"Želimo suštinski da rešavamo probleme, a ne samo da vodimo tehnički dijalog", rekao je Aleksandar Vučić.

On je naglasio da bi "lično voleo da ne ide" i da ne vidi neku preveliku potrebu za njegovim prisustvom u Briselu, dodajući da je poziva bilo, ali da će odluku u ponedeljak doneti državni vrh, a ne neko spolja.

Vučić kaže da se Srbija u novojoj istoriji nije nalazila u složenijoj situciji kada je reč o Kosovu, i poručio da će Srbija praviti kompromise, ali da EU, SAD i drugi moraju da pokažu da ne žele uniženje Srbije.

"Nisam od onih koji doskočicama olakašavaju teren. Neću za džak od 100 kilograma reći da teži kilogram. U novijoj istoriji nismo imali složneniju situaciju - nacionalnu i državnu", poručio je Vučić.

Podsetivši da su i naši predadovi donosili teške, dobre, ali i pogubne odluke, ali da je u tim vremenima iznad uvek blistala viša ideja u koju je lakše naći izlaz, Vučić je rekao da mi danas "tu ideju nemamo".

Kako je naveo, o mitovima i legendama uvek može da se razgovara na časovima, u medijima... ali moramo da razmišljamo o budućnosti naše dece.

"Želimo da živimo u miru sa svetom ako na bude dato, ponavljam -ako nam bude dato. Sve bi bilo lakše kada bismo mogli da zaboravimo ptrethodnih 20 godina. Svi u regionu su prošli bolje od nas. Tradicionalni Srbi priznaju dve verzije Kosova - cara Lazara i Vuka Brankovića. A mi danas tragamo za trećim rešenjem. Postoji li? ", upitao je on.

Vučić je istakao da svaka odluka ima cenu i da je na našu generaciju političara i građana pala je teška odluka, ali da je Srbija sprema da je plati ali da zauzvrat traži pravdu - ne za političare već za narod.

Govoreći o tome šta je bilo ponuđeno Srbiji u Briselu on je rekao da to "nije vredno poštovanja i razmatranja".

"Ponuđeno nam je ništa", precizirao je i dodao da je sve ponuđeno bilo samo u skladu sa kosovskim zakonima.

"Tražimo od EU, da bez teške reči prema Prištini, vodi računa o Srbiji , interesima našeg naroda na KIM. Pritisci da će nečije političke karijere biti završene - ne vode ničemu ", rekao je Vučić.

Tražimo samo da naš narod bude svoj na svome.

"Neće biti razlike u stavu predsednika Srbije, predsednika Vlade Serbije ili bilo koga od nas, mi u Briselu predstavljamo Srbiju i obaveza nam je da štitimo interese Srbije", istakao je on i dodao da ima puno poverenje u ono što su radili Đurić, Vulin i ostali.

Zahvaljujem se Ešton na trudu, podržavamo sve napore, ali ono što tražimo je da ne bude Srbija jedina ucenjena i da se ne traaži od Srbije da prihvati spopstveno ukidanje, zaključio je Vučić.

Srbija je zaslužila datum

Vučić je poručio da je Srbija zaslužila datum, a ako u EU misle drukčije treba da kažu šta vlada nije uradila dobro.

"Nećemo nikoga da molimo, mislimo da smo svojim radom, trudom, posvećenošću zaslužili poštovanje EU i datum", rekao je Vučić.

Prema njegovim rečima, ako u Briselu ne misle tako "neka kažu našem narodu da nismo bili uspešni".

"Imamo jasan pristup: vi ocenite Srbiju i njenu vladu, ako kažete da nije radila dobro, kažite našem narodu šta to nismo uradili", naveo je Vučić.

Upitan za uslove koje je postavila Nemačka, on je ocenio da je Srbija najveći deo tih uslova ispunila a da su "ostali jedan i po ili po njima dva i po" uslova koje je Srbija spremna da ispuni onoliko koliko može.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

531 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: