"Sankcije Belorusiji na nagovor EU"

Ambasador Stojan Jevtić kaže da je Srbija bila prinuđena da Belorusiji uvede sankcije, pošto je na to bila obavezana ugovorom o slobodnoj trgovini s EU.

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

14:41

Default images

Jevtić je beloruskoj državnoj novinskoj agenciji "Belta" rekao da Srbija smatra da je politika uvođenja sankcija pogrešna i da je predsednik Nikolić to priznao tokom svoje posete Minsku, prenosi "Blic".

"Srbi su deset godina patili pod sankcijama celog sveta, a ne samo Evropske unije. Mi znamo koliko je teško živeti pod sankcijama i da ova metoda uticanja na neku zemlju ne može da proizvede nikakve rezultate. Sve može da se reši na miran način", rekao je on.

Na pitanje zašto se onda Srbija priključila uvođenju sankcija Belorusiji, koje sprovodi EU, Jevtić je odgovorio da je na to bila "prinuđena".

"Tačno je da je Srbija morala u jednom trenutku da se izjasni o nekim problemima onako kako je to zahtevala Evropska unija. Ali mi smatramo da to ni na koji način nije nanelo štetu Belorusiji ili našoj saradnji. Čak i EU koristi određene sankcije protiv Belorusije, ali nastavlja ekonomsku saradnju sa zemljom", rekao je Jevtić.

Ambasador je rekao da se odnos Srbije prema Rusiji i Belorusiji nikad neće promeniti uprkos nastojanju zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

"Srbija i Belorusija imaju svoje načine, bez obzira na međusobne odnose. Mi smo mali slovenski narodi koji su uvek pomagali jedni drugima. Nikada nećemo zaboraviti pomoć i podršku koju smo dobili od Belorusije tokom NATO bombardovanja. Uvek smo radili u sferama u kojima je naša saradnja moguća", rekao je Jevtić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: