"Drama - kao pred Dejton i Rambuje"

Državni vrh završio sastanak o 8. rundi dijaloga u Predsedništvu. Savetnik predsednika Marko Đurić kaže da je situacija "dramatična kao pred Dejton i Rambuje".

Izvor: B92

Četvrtak, 28.03.2013.

17:58

Default images

Sastanak u Predsedništvu počeo je nešto posle 12 časova i trajao je nešto više od sata. Sastanku su prisustvovali Nikolić, Dačić, Vučić, Grubješićeva i Mrkić.

"Nalazimo se u dramatično teškom trenutku, kao pred pregovore u Dejtonu i Rambujeu. Državni vrh će biti u neprekidnom zasedanju do pregovora", rekao je savetnik predsednika.

On je dodao i da će delegacija Srbije koja će 2. aprila otići u Brisel biti određena i saopštena tek u ponedeljak. Kako saznaje B92, moguće je da će odluka biti poznata i dan ranije, u nedelju.

"Politička odgovornost biće podeljena između svih činilaca", rekao je Đurić i ocenio da je Srbija "u dramatično teškoj poziciji" i da će se zemlja i građani suočiti s teškim posledicama, ma kakav da bude ishod pregovora u Briselu.

Upitan šta tačno podrazumeva pod kvalifikacijama "teške posledice i dramatična situacija", Đurić je rekao da je Srbija u dilemi da bira između dva veoma teška puta: "Jedan put je prihvatanje rešenja koja nisu idealna i koja su veoma teška za celu Srbiju, a drugi je put u kome mi, zbog toga što druga strana nije bila spremna na kompromis, nismo u poziciji da prihvatimo ono o čemu se razgovara".

On nije želeo da komentariše napise da će se šefovi diplomatije Velike Britanije i Nemačke uključiti u rundu pregovora koja je zakazana za 2. april. "Državni vrh ima puno poverenje u one koji su do sada vodili ove razgovore, prema tome sve opcije u vezi sa tim su moguće", napomenuo je on.

Đurić je precizirao da "Srbija neće učestvovati u sastavljanju drugih strana u procesu" i ponovio da će se o sastavu naše delegacije odlučiti nakon sagedanih svih činilaca u ponedeljak.

On je dodao da je veoma važno da 2. aprila delegacija Srbije dođe u priliku da proceni elemente koje nudi druga strana da bismo bili u stanju da odluku donesemo. Analitičar Dejan Vuk Stanković kaže da u varijanti da Srbija prihvati sporazum, bili bi suočeni sa time da taj sporazum mora da se sprovede u delo, da se uspostavi komunikaciju sa predstavbnicima Srbima sa severa Kosova, koji su su odlučno odbijali dosadašnji tok pregovora.

„To bi bilo dramatično. A sa druge strane u untrašnjem političkom planu bi došlo do komešanja, do polemika oko toga jer, teško je. Jer očekivanja su podignuta i postoji puno stranaka koji su spremni kritički da preispituju ono što je postignuto u Briselu. Ponajmanje u našoj javnosti ima realizma po pitanju Kosova, odnosno svest o stvarnim domenima koje ima naš pregovarački tim“, kaže Dejan Vuk Stanković.

On je, komentarišući izjavu savetnika predsednika Srbije Marka Đurića da će se zemlja suočiti sa izuzetno teškim posledicama kakav god bio ishod dijaloga u Briselu, istakao i da bi na političkom unutrašnjem planu došlo do komešanja, odnosno različitih polemika.

"Očekivanja su podignuta jako visoko oko kosovske politike i postoji puno stranaka koje su spremne da kritički preispituju ono što je dogovoreno u Briselu", rekao je Stanković i dodao da ponajmanje u našoj javnosti ima realizma po pitanju Kosova.

On je ocenio i da bi priključivanje prvog potpredsednika vlade Aleksandra Vučića pregovaračkom timu u Briselu imalo dve dimenzije.

Prema njegovim rečima, Srbija bi bila u pravom smislu te reči prisutna u Briselu ukoliko bi Vučić bio u delegaciji iz prostog razloga što svi znaju, u Srbiji i van nje da se radi o političaru sa najvećim autoritetom u ovo trenutku.

"On (Vučić) bi bio garant sprovođenja svega onoga što se dogovori", rekao je Stanković i dodao da bi se time, sedeći zajedno sa premijerom Ivicom Dačićem, uspostavila zajednička odgovornost.

Na pitanje da li Srbija gubi datum za početak pregovora ako ne ukloni paralelne institucije sa severa Kosova, Stanković je odgovorio da postoji značajna verovatnoća da se tako nešto desi.

"Ako se uspostavi dogovor u Briselu i započne s mehanizmima za uklanjanje paralelnih institucija, onda postoji mogućnost da dobijemo zeleno svetlo. Ukoliko to izostane, mislim da je ishod gubitka datuma za početak pregovora u ovom trenutku izvestan", rekao je Stanković.

Državni vrh Srbije ocenio je danas da će se zemlja suočiti sa izuzetno teškim posledicama kakav god bio ishod dijaloga u Briselu.

Profesor ustavnog prava na Pravnom fakultetu Univerziteta "Union" Bogoljub Milosavljević, međutim, objasnio je da formalno-pravno pojam "stalnog zasedanja državnog vrha" ne postoji u aktuelnom pravnom sistemu Srbije.

"Formalno-pravno, stalno zasedanje državnog vrha ne postoji u srpskom pravu i zato se ne može podrobnije objasniti šta to zapravo znači. To je prosto vrsta poruke javnosti da se oni brinu o tom pitanju", rekao je Milosavljević Tanjugu.

Prema njegovim rečima, sa stanovišta prava, ne postoji ni definicija "državnog vrha", ali ta sintagma, prema odomaćenom značenju, podrazumeva najviše predstavnike najvažnijih državnih organa, odnosno nosioce rukovodećih funkcija u njima.

Premijer Ivica Dačić je sastanak najavio u Skupštini, odgovarajući na poslanička pitanja.

Državni vrh se već jednom sastao u ponedeljak i nakon te sednice poručio da će na novu rundu dijaloga delegacija Srbije otputovati s preciziranim nadležnostima zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji.
Tanjug
Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun je izjavio da je na tom sastanku definisano devet kriterijuma na osnovu kojih će srpski pregovarački tim odlučiti da li je prihvatljivo ono što bude kao predlog izneto na sto. Drecun je, gostujući na TV B92 u sredu, istakao da ti kriterijumi nisu ništa novo.

Očekivalo se da danas prvi potpredsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić donese odluku o tome hoće li prisustvovati novoj rundi razgovora u Briselu 2. aprila, nakon što mu je, kako su objavili neki mediji, stigao poziv od SAD i EU.

Međutim, kako saznaje B92, Vučić traži da tom sastanku prisustvuje i neko od ministara inostranih poslova najuticajnijih zemalja EU, poput šefova diplomatije Nemačke ili Velike Britanije, koji bi bili dodatni garant i podrška za postizanje dogovora.

"Novosti" su u današnjem broju objavile nezvanična saznanja da Vučić neće ići u Brisel, a ranije tokom dana se spekulisalo da će odluku saopštiti na konferenciji za novinare zakazanoj za subotu, na kojoj će jedna od tema biti i Kosovo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

362 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: