Temperature niže nego u decembru

Neuobičajena hladnoća je stegla veliki deo Evrope, većinom Nemačku i Veliku Britaniju, gde je temperatura niža nego što je bila u decembru.

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

21:13

Default images

Meteorolozi u Velikoj Britaniji predviđaju da će hladnoća trajati do druge polovine aprila, posebno u Škotskoj i Severnoj Irskoj.

Više od 3.000 ljudi u zapadnom delu Škotske nema struje skoro nedelju dana, a putevi su zavejani.

U Severnoj Irskoj, Kraljevska avijacija snabdeva zavejana sela već dva dana. Drugačije se ne može ni do stotina krava jer smetovi dostižu šest metara.

Severoistok Nemačke je ovog meseca - marta imao najhladnije vreme za 130 godina, objavila je u sredu nemačka meteorološka agencija.

S prosečnom temperaturom od minus dva stepena u Berlinu i regionima Brandenburg i Saksonija-Anhalt, a temperatura noću pada i ispod minus deset stepeni, mart 2013. je najhladniji mesec od 1881. godine, od kada se zvanično meri temperatura.
Vreme u Ukrajini (Foto: Beta/AP)
Predstojeći Uskrs u Nemačkoj trebalo bi da bude hladniji od Božića, jer je 24. decembra izmereno 19 stepeni.

Proleće ne stiže ni u Švedsku. Nema pupoljaka, a veći deo te zemlje je još pod snegom.

Temperatura niža od normalne za ovo godišnje doba primorala je ptice-selice da odlože dolazak. "Mnogo ptica čeka na zapadnoj obali Danske", rekao je predstavnik Ornitološku udruženja Švedske, Anders Virdhajm.
Fontana u Velikoj Britaniji (Foto: Beta/AP)
Kasno proleće ima posledice i na trgovinu. "U modnoj industriji leto ili zima imaju dosta uticaja na prodaju", izjavio je direktor firme H&M, Karl-Johan Peršon. Ovog puta je martovska hladnoća smanjila prodaju odeće tog giganta.

Otopljavanje se i dalje očekuje u mnogim zemljama Istočne Evrope, posebno u Poljskoj, gde je, posle velike hladnoće početkom marta, uz 25 mrtvih, temperatura sada jedva nešto viša.
Sneg u Velikoj Britaniji (Foto: Beta/AP)
Isto je i u Letoniji, Slovačkoj i Češkoj, gde bi temperatura trebalo da znatno praste narednih dana, ali neće dostići prosek za ovo doba godine.

Hladan talas u Evropi i delovima Sjedinjenih Država već je pokrenuo mnoga pitanja među meteorolozima. David Salas-i-Melja, klimatolog službe "Meteo Frans" kaže: "Ovo je problematična faza za ovu vrstu pojave, i zaista ne mogu da kažem ništa određeno".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: