Josipović neće na raspravu o Hagu

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović izjavio Novostima da neće učestvovati u raspravi o Haškom tribunalu u UN.

Izvor: Tanjug, Veèernje novosti

Sreda, 27.03.2013.

23:41

Default images

"Neću ni govoriti, ni prisustvovati raspravi u Generalnoj skupštini UN", poručio je ovom listu Josipović.

Tako raspravu, konstatuje list, neće čuti oni zbog kojih je zapravo i pokrenuta.

Zvanični Zagreb, ipak, još nije odlučio da li će učestvovati u raspravi o Hagu koju je predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić zakazao za 10. april.

Debatu na temu "Uloga međunarodne krivične pravde u procesu pomirenja" Jeremić je zakazao posle donošenja oslobađajuće presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koje je Josipović primio odmah po dolasku u Zagreb.

Zasad se zna da će od predsednika država u UN govoriti Tomislav Nikolić, mada je, kako su ”Novosti” pisale, postojala opcija da Srbiju zastupa neko drugi, ili da se od debate odustane - da je prošao naš predlog da srpski osuđenici kazne služe u zemlji. Predsednik Saveta za saradnju sa Hagom i potpredsednik Vlade Rasim Ljajić kaže za ”Novosti” da je ideja o služenju kazni haških osuđenika srpske nacionalnosti u našoj zemlji stara četiri godine, ali da nikada nije dobila podršku.

On kaže da se Hag uvek pozivao na preporuku generalnog sekretara UN još iz devedesetih, da se ne dozvoli služenje kazne nigde na prostoru bivše Jugoslavije, zbog straha da bi imali privilegovan tretman u zatvorima.

"Pre tri meseca prvi put smo dobili pozitivan signal i iz Haga i iz UN, odnosno odgovor da će uskoro poslati komisiju koja će ispitati da li su uslovi u našim zatvorima u skladu sa međunarodnim standardima. Što se tiče debate u GS, ne treba imati velika očekivanja i ne mislim da će nam ona doneti ni štete ni koristi".

Jeremić je poručio da ”nema sile koja bi mogla da ga natera da odustane od debate”. On je istakao da od samog početka postoji pritisak zbog odluke da se tema međunarodnog krivičnog pravosuđa stavi na listu javnih rasprava u GS UN.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: