Pre 14 godina srušen mit o F-117A

Pre 14 godina, 27. marta 1999, tokom NATO bombardovanja Jugoslavije, oboren je američki "nevidljivi" lovac bombarder F-117A.

Izvor: B92

Sreda, 27.03.2013.

10:03

Default images

F-117 A, "noćni soko", koji je posle brojnih akcija u Libanu, Panami, Iraku...stekao oreol "nevidljivog", oboren je u vojvođanskoj ravnici u selu Buđanovci. Tu letelicu je oborio 3. divizija 250. brigade Protivvazdušne odbrane, koji su u 20.42 sata, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da ga pogode sa zemlje.

"Noćni soko" pao je u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

F-117 A je opremljen sa dva "dženeral elektrik F 404" turbo motora i četvorostepenom kontrolom leta, nosi različito naoružanje, ima savremeni navigacioni sistem integrisan u digitalni panel u kabini, koja pojačava efikasnost misije.

Cena tog aviona, po nameni - lovca, koji je, od 1982. do 1990. godine, proizvodila američka kompanija "Lokid", bila je 45 miliona dolara.

Avion je dug 20,3 metra, visok 3,8 metara, s rasponom krila od 13,3 metra, a postiže maksimalnu brzinu od 0,9 maha.

"Noćni soko" je izuzetnu reputaciju stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine, kada je, po objavljenim podacima, 1.270 puta proleteo neprimećen nad iračkim radarima, u 39 borbenih misija.

F-117 A je konstruisan u obliku brušenog dijamanta, što je neuobičajno za letelice te namene, a u američkoj vojnoj terminologiji dobio je naziv "stelt", što na engleskom jeziku znači "krišom", "u potaji", ili "nevidljivi avion".

"Noćni soko" je predstavljao simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, a što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme.

Avioni tog tipa konstruisani su sa oštrim uglovima, koji predstavljaju skup krivina, od kojih se odbijaju radarski zraci, a zahvaljujući sačinjenim specijalnim kompozitnim materijalima utiču na to da se letelica ne može registrovati na radaru.

Film "Drugi susret" - o F-117 i ljudima

Foto: Danilo Peternek/Tanjug
Američki pilot i komandir jedinice koja je srušila "nevidljivi" F-117 ponovo su se sreli 13 godina posle NATO bombardovanja, a njihov susret prikazan je u dokumentarnom filmu "Drugi susret" reditelja Željka Mirkovića.

"I sada sin prevodi intervju i pita - Tata šta bi ti uradio kada bi se sreo sa njim? Pa ništa, on je izvršavao svoje zadatke ja svoje, verovatno ni on nema ništa protiv mene kao ni ja protiv njega. I verujem da bih mu nakon sureta rekao - Ajmo na piće", rekao je Zoltan Dani, bivši komandant raketne brigade.

Posle toga, nastao je film i reditelj je upoznao dvojicu vojnika.

"Pa ja sam nepozvan bio na srpskoj teritoriji! Je l' tako? I pri tom sam ispuštao bombe. Sasvim je očekivano da suprotna strana želi da odbrani svoju domovinu i svoj narod. Obojica smo radili ono za šta smo obučavani - to nije bio rat između Zelka i Danija", rekao je Zelko.

Opširnije o njihovom susretu pročitajte ovde.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

145 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: