Pentagon: Odgovorićemo Pjongjangu

Pentagon osudio pretnju Severne Koreje da će usmeriti projektile ka američkm vojnim bazama i saopštio da su SAD spremne da odgovore na "svaku mogućnost".

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.03.2013.

17:42

Default images

"Zabrinuti smo zbog pretnje iz Severne Koreje", rekao je novinarima portparol Pentagona Džordž Litl.

"Oni moraju da prestanu da prete miru na poluostrvu. To nikome ne pomaže i mi smo spremni da odgovorimo na svaku mogućnost", ukazao je Litl, a prenosi Rojters.

Severna Koreja je ranije danas saopštila da su njene strateške rakete i dalekometna artiljerija stavljene u stanje borbene gotovosti, ciljajući američke vojne baze na Guamu, Havajima i američkom kontinentu.

Američki bombarderi B-52 su pre toga izveli nove letove preko Korejskog poluostrva.

"Od ovog momenta vrhovna komanda Korejske narodne armije će stavljati u borbeni položaj prvog stepena sve artiljerijske jedinice, uključujući dalekometnu artiljeriju i strateške rakete, koje će za cilj imati neprijateljske objekte u invazionim bazama SAD na njihovom glavnom kopnu, Havajima i Guamu, kao i Južnu Koreju", prenela je državna agencija KCNA.

Pjongjang je ranije pretio nuklearnim udarima po Sjedinjenim Državama i Južnoj Koreji, iako se veruje da Sever, i pored uspešnog lansiranja rakete dugog dometa prošlog decembra, ne raspolaže raketama i tehnologijom kojom bi mogao da dosegne kontinentalni deo SAD svojim nuklearnim oružjem.

Havaji i Guam bi takođe bile van dometa uspešno isprobanih raketa srednjeg dometa, koje su u stanju da pogode američke vojne baze u Južnoj Koreji i Japanu.

Saopštenje Vrhovne komande severa usledilo je dan nakon što su Južna Koreja i SAD potpisale novi vojni sporazum s planom zajedničkog odgovora u slučaju manjih provokativnih vojnih akcija Severne Koreje, prenele su agencije.

Dok postojeći sporazum predviđa američko angažovanje u slučaju izbijanja rata širih razmera, novim protokolom se predviđa zajednički odgovor na ograničene provokacije kao što su izolovani incidenti prekograničnog bombardovanja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: