Zadnji uslov EU:Međusobna priznanja

Predsednik Parlamentarnog komiteta EP za spoljne poslove Elmar Brok izjavio da je međusobno priznanje Kosova i Srbije poslednji uslov za učlanjenje u EU.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

14:35

Default images

Nemački parlamentarac je za albansku TV "Njuz TV" rekao da obe zemlje, Kosovo i Srbija, treba da postepeno smanjuju napetosti u odnosima i da u kasnijim fazama priznaju jedna drugu.

Obrazlažući takav stav Brok je kazao da u EU ne mogu biti dve zemlje članice koje se međusobno ne priznaju, jer je to, kako je naveo, "nemoguće sa zakonskog i političkog aspekta".

On se u razgovoru za albansku televiziju saglasio sa stavom nemačke poslanice u Evropskom parlamentu Doris Pak da Kosovo i Srbija treba istovremeno da se učlane u EU, kako se ne bi dogodilo, kao u slučaju Makedonije i Grčke, da Srbija upotrebom veta ometa Kosovo u učlanjenju u Uniju.

Brok je kosovskim zvaničnicima poručio da se bore protiv visoke korupcije u zemlji, što je, kako je rekao, pre svega posao kosovskih institucija, dok EU može samo da pruži pomoć i podršku tom procesu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

308 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: