Strazbur o nestalim bebama u Srbiji

Evropski sud za ljudska prava naložio je Srbiji da preduzme hitne mere u vezi sa slučajevima nestanka beba iz porodilišta nakon rođenja.

Izvor: Tanjug

Utorak, 26.03.2013.

20:14

Default images

Sud je naložio da Srbija obešteti Zoricu Jovanović, čija je tek rođena beba, pre 30 godina nestala iz porodilišta.

Ovaj sud je presudio da Srbija mora da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović zbog toga što država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom koja je rođena kao zdrava na klinici u Ćupriji u oktobru 1983.

Posle tri dana, međutim, porodilji je saopšteno da je beba umrla, a da joj nikada nije ponuđeno objašnjenje niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta.

Osim toga, vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.

Sud je presudio da je ovim narušeno pravo tužilje na porodični život, a ova presuda poslužiće kao presedan za mnoge druge slične slučajeve koji čekaju presudu iz Strazbura.

Veliki broj roditelja kojima je bez obrazloženja i dokaza rečeno da su im bebe umrle nakon porođaja ubeđeni su da u bolnicama postoje kriminalne grupe koje kradu novorođenčad i za veliki novac ih prodaju imućnim parovima na usvajanje.

Ni jedan slučaj krađe dece nije dokazan, a vlasti se pravdaju da u slučaju rano umrlih beba bolničko osoblje često ''zaboravlja'' zakonom propisanu proceduru kako bi izbeglo bavljenje komplikovanom papirologijom.

Sud u Strazburu je u obrazloženju presude naveo da je uočio da su u Srbiji primećeni pokušaji državnih organa da se ovaj problem reši, ali da oni nisu ni dovoljno sistematski ni intenzivni da zadovolje oštećene.

Stoga je presudom Srbiji naloženo da što pre formira nezavisnu agenciju koja bi se bavila ovakvim slučajevima, kojih svake godine ima na stotine.

Neažurnost vlasti u rešavanju ovog problema mogla bi da košta poreske obveznike u Srbiji desetine milona evra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

44 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: