Hag odbio Nikolićev predlog

Haški tribunal odbacio predlog predsednika Tomislava Nikolića da ne bude rasprave o njegovom radu u UN ako osuđenici srpske nacionalnosti služe kazne u Srbiji.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

21:16

Default images

Srpski državni vrh bio je spreman da odustane od debate o Haškom tribunalu da je ovaj sud pristao da osuđenici srpske nacionalnosti kazne služe u našoj zemlji. Ovaj predlog Beograda, međutim, nije prošao i zbog toga će, kako je i planirano, predsednik Tomislav Nikolić prvi govoriti na Ist Riveru, 10. aprila, saznaju "Večernje novosti".

Govoreći o debati u UN, Nikolić je poručio da je pokušao da nađe drugačije rešenje, ali nije uspeo, i da zato, nažalost, ide u Njujork. To rešenje je, kako saznaju "Novosti", bilo upravo služenje kazne haških optuženika u Srbiji.

Profesor Oliver Antić, savetnik srpskog predsednika, potvrdio je za "Novosti" da je veliki problem to što se naši osuđenici šalju u zatvore širom Evrope, od Litvanije do Engleske, gde neretko preživljavaju torturu, a i teže se resocijalizuju, jer su daleko od porodice i prijatelja:

"Ideja predsednika bila je da se kazne izdržavaju u Srbiji, pod nadzorom Ujedinjenih nacija, ali je to naišlo na prepreke u Tribunalu. Da je ovo rešenje prihvaćeno, mi bismo odustali od učešća u debati u GS, ili na tu raspravu ne bi išao državnik tako visokog ranga kao što je predsednik",- kaže Antić, za ”Novosti”.

On još dodaje da se za debatu do sada prijavilo mnogo zemalja, pogotovo iz Afrike, a da se očekuju i nastupi ključnih članica Saveta bezbednosti - Rusije, Kine, Francuske, Velike Britanije i SAD. Kao što su ”Novosti” već pisale, prvi govornik biće Nikolić, a uvodne reči imaće generalni sekretar UN Ban Ki Mun i predsednik GS Vuk Jeremić, koji je i zakazao debatu prošle godine posle donošenja oslobađajuće presude za hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača.

U prepodnevnom delu govoriće predstavnici država članica UN i visoki predstavnici sudova. U popodnevnom delu biće dva panela pod nazivom: "Pravda" i "Pomirenje". Na njima će i publika moći da postavlja pitanja, a učesnici će biti istoričari, predstavnici udruženja žrtava, visoki bivši funkcioneri Tribunala. Poziv je upućen Međunarodnom krivičnom sudu, kao i sudovima za bivšu Jugoslaviju i Ruandu.

Do sada se javno oglasio samo predsednik Haškog tribunala Teodor Meron, koji je odbio poziv da učestvuje u debati na temu "Uloga međunarodne krivične pravde u procesu pomirenja".

Hoće li BiH i Hrvatska biti za govornicom GS tog dana još nije poznato. U kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Nebojše Radmanovića "Novostima" je rečeno da ta odluka još nije doneta. Ukoliko Radmanović prihvati poziv, on će u GS govoriti drugi, posle Nikolića. Ako Zagreb odluči da ovu zemlju predstavlja njen predsednik Ivo Josipović, i on će biti u vrhu liste govornika.

Po završetku rasprave, Jeremić će sastaviti predsedničko saopštenje, rezime celokupne diskusije, i ono će biti zvanični dokument svetske organizacije, koji će biti upućen svim državama članicama UN, kao i međunarodnim organizacijama.

Sagovornici ovog lista kažu da taj dokument neće imati nikakav obavezujući karakter. Pavle Jevremović, naš nekadašnji ambasador u UN, kaže, za "Novosti", da je trebalo dobro razmisliti pre zakazivanja debate:

"Mislim da od ove rasprave ne možemo mnogo da očekujemo, pogotovo što je dobro poznat stav velikih sila. Mandat ovog suda se ionako bliži kraju. Za Hrvate je Hag završena priča i ne očekujem da će Josipović uzeti učešće u raspravi, kao što mislim da će većina zemalja biti zastupljena na ambasadorskom nivou".

Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava, takođe smatra da ne treba očekivati nikakve epohalne rezultate debate u GS:

"Najveći domet ove rasprave je da se pred svetskom javnošću iznesu i kritička mišljenja o dometima Tribunala".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

107 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: