Bajatović: Ne predajem se bez borbe

Dušan Bajatović nema nameru da napušta rukovodeću poziciju u "Srbijagasu" posle izveštaja državnog revizora i podnošenja prekršajne prijave.

Izvor: B92

Utorak, 26.03.2013.

09:41

Default images

Bajatović je na taj način odgovorio ministarki Zorani Mihajlović, koja je njegov slučaj uporedila sa ostavkom Emira Kusturice na Mokroj gori, ali i zatražila da se “Srbijagasom” bavi i tužilaštvo. U tužilaštvu nisu mogli da nam daju informaciju o tome da li se već vodi neki postupak u slučaju “Srbijagas”.

“Ne pada mi na pamet da se predam bez borbe”, kazao je Bajatović danas. A imaće Bajatović i protiv čega da se bori - protiv revizorove prekršajne prijave, ali i protiv nezadovoljne ministarke koja traži da se i tužilaštvo bavi “Srbijagasom”.

“Biće da je veoma teško da na osnovu nečijih, nije važno čijih optužbi ispadne da sam kriminalac. To jednostavno neću da dozvolim. A kad se sve to izađe na videlo i moj rad oceni Vlada Republike Srbije, ja sam kao svaki činovnik u svakom trenutku Vlada može da me zameni”, kazao je on.

Upravo resorna ministarka iz te Vlade bila je više nego jasna - traži ostavke u “Srbijagasu” poredeći sve sa odlaskom Emira Kusturice sa Mokre gore.

“Kusturica je kao što znate podneo ostavku - da li to znači da bi neko smatrao da je u ‘Srbijagasu’ toliko odgovoran da podnese ostavku!? Posebno sam iznenađena što mi govorimo o novcu koji je preko 46 milijardi dinara. Dakle tako veliki iznos, a još sam više iznenađena kad vidim da je samo prekršajna prijava”, kazala je ona.

Loše urađene javne nabavke, milioni dinara za nagrade i usavršavanja zaposlenih pre saglasnosti Vlade, desetine miliona za reklame i reprezentaciju - sve to revizori su pronašli u poslovanju “Srbijagasa”.

“Ako se detaljno pročita izveštaj DRI, ne postoje nikakve kvalifikacije zloupotrebe jer su sva sredstva potrošena namenski i ne postoji nikakav kriminal. To je suština, a prekršaja da li je bilo u proceduri? Da, bilo je”, rekao je Bajatović.

Direktor "Srbijagasa" je danas ranije rekao da je Državna revizorska institucija uradila odličan posao i da će on odgovarati prekršajno, ali da nikakvo krivično delo nije učinjeno u poslovanju tog javnog preduzeća. Bajatović je naveo i da neko nije dobro pročitao izveštaj, pošto je revizor utvrdio nepravilnosti u vrednosti od 22,5 milijardi dinara, a ne 46, kako je to iznela ministarka i dodao da šest meseci traju pritisci na "Srbijagas".

"Ovo je doslednost ministarke Mihajlović. Šest meseci traju medijske pripreme kako se u 'Srbijagasu' radi o teškim kriminalnim radnjama, prekršajima i slično. I sada kada je došao izveštaj revizora, sad smo razočarani", ocenio je Bajatović.

On je naveo i da je DRI u pravu i da "Srbijagas" nije imao plan javnih nabavki, ali je dodao da prethodni zakon nije ni propisivao obavezu postojanja plana, zbog čega je sve utvrđeno poslovnim programom za koji su znali svi u vladi.

Bajatović je priznao da u "Srbijagasu" nije sproveden postupak javnih nabavki u skladu sa zakonom. On je rekao da postupak javnih nabavki nije poštovan do kraja kada su uzimani krediti da bi se platili računi za gas u vrednosti od 12 milijardi evra.

Prema njegovim rečima, revizor je kritikovao to što godišnjim planom nisu predviđena kratkoročna kreditna zaduženja, dok je za dugoročne kredite revizor utvrdio "da je sve sto posto u skladu sa zakonom".

"Te pare nisu otišle ne znam gde, mi imamo račune da smo platili gas. To otprilke izgleda ovako. Toplane kažu - platićemo dve milijarde ovog meseca, a plate milijardu, i ja moram da nađem drugu milijardu. Nemamo vremena da raspišemo konkurs. To tako radimo već godinama, to Vlada zna, to bankari znaju, to se zna", istakao je Bajatović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

156 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: