Hag finansira odbranu optuženih

Haški tribunal je finansirao odbranu većine optuženih za ratne zločine, ali podaci o iznosu izdvojenih sredstava ne mogu biti objavljeni, kažu u tom sudu.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 25.03.2013.

16:07

Default images

Tokom suđenja, Tribunal je mesečno, piše portal Balkan insajt, izdvajao i do 40.000 konvertibilnih maraka (KM) za glavnog i dodatnog branioca, a do sada je u potpunosti ili delimično snosio troškove odbrane za 120 optuženih, od ukupno 133 optužena.

“Od 133 optužena, 81 je imao u potpunosti pokrivene troškove, dok je 39 delimično dobilo pokrivene troškove”, kazala je portparolka Haškog suda Magdalena Spalinski.

Magdalena Spalinski je objasnila da nije u mogućnosti da daje informacije o ukupnim troškovima odbrane i dodala da je većini optuženih odobrena puna pokrivenost troškova odbrane.

Procedura za donošenje odluke o pravnoj pomoći je, kako je navela Magdalena Spalinski, vrlo detaljna i zahteva sveobuhvatnu analizu imovinskog stanja optuženog.

“Na optuženom koji zatraži pravnu pomoć leži teret dokazivanja da je slabog imovinskog stanja. On mora Sekretarijatu Tribunala da dostavi detaljne informacije o svojim sredstvima, kao što su direktni prihodi, bankovni računi, pokretna i nepokretna imovina”, kazala je Spalinska, prenosi portal Balkan insajt.

Nakon toga, dodaje ona, sekretar sprovodi istragu i procenjuje prihode optuženog. Ukoliko se utvrdi da je u potpunosti ili delimično slabog imovinskog stanja, tada međunarodni sud snosi troškove odbrane.

Jedan od optuženih koji će delimično snositi troškove odbrane je Zdravko Tolimir, penzionisani general Vojske Republike Srpske (VRS), koji je nepravosnažnom presudom osuđen na doživotni zatvor zbog genocida i drugih zločina.

Prema odluci Apelacionog veća Haškog tribunala, Tolimir će snositi troškove odbrane u iznosu od blizu 34.000 konvertibilnih maraka.

Sekretarijat Tribunala ranije je utvrdio da Radovan Karadžić i Ratko Mladić, kojima se sudi za genocid i druge zločine u BiH, takođe moraju snositi deo troškova odbrane.

Istragom je utvrđeno da Karadžićeva porodica raspolaže s pokretnom i nepokretnom imovinom, i 2011. godine je odlučeno da mora sam da snosi deo troškova odbrane u iznosu od 300.000 KM.

Takođe, Sekretarijat Tribunala je utvrdio da vrednost Mladićeve imovine premašuje njegove potrebe, navodi portal.

Miodrag Stojanović, dodatni branilac u timu Mladićeve odbrane, kazao je da njegov branjenik ima imovinu koja se sastoji od stana od 105 kvadrata.

“Po standardima Haškog tribunala, Mladić treba da ima 25 kvadrata po članu domaćinstva. Pošto Mladić živi samo sa suprugom, prema proceni, on ima 55 kvadrata prostora viška što je 1.000 i nešto evra po kvadratu”, kazao je Stojanović.

On objašnjava kako visina ukupnih sredstava za odbranu zavisi od složenosti predmeta, odnosno da li se radi o jednostavnom, složenom ili vrlo složenom predmetu.

“Kada ide suđenje, branilac i kobranilac dobijaju jednaku naknadu bez obzira na složenost predmeta, i to prvo branilac oko 22.000 maraka, a kobranilac 16.000 maraka mesečno, do kraja suđenja”, kazao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, Tribunal u najsloženijim predmetima plaća još 24.000 maraka za pomoćno osoblje, u koje spadaju istražitelji, prevodioci, pravni konsultanti i tako dalje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: