Dačić sa Ban Ki Munom o dijalogu

Uoči sednice SB UN, premijer Ivica Dačić informisao generalnog sekretara UN Ban Ki Muna o dijalogu s Prištinom i poručio mu da UNMIK treba da ima vodeću ulogu.

Izvor: B92

Petak, 22.03.2013.

11:09

Default images

"Istakao sam naše opredeljenje da smatramo da misija UN na KiM, UNMIK, treba da ima i dalje vodeću, ključnu ulogu kao faktor uspostavljanja mira i stabilnosti na KiM i da, suprotno stavovima Prištine, mi želimo da ta misija sve više jača", rekao je Dačić.

Prema njegovim rečima, iako je budžet UNMIK smanjen zbog ekonomske situacije svuda u svetu, pa i na KiM, Srbiji prisustvo te misije veoma znači zbog zaštite verskog i kulturnog nasleđa, ali i pitanja bezbednosti za Srbe na severu, kao i njihove imovine i povratnika.

Sa Ban Ki Munom, kako je dodao Dačić, razgovarao je i o Haškom tribunalu i inicijativi Srbije da zatvorenici kazne služe u Srbiji ili "u najgorem slučaju u zemlji regiona".

"Razgovarao sam sa generalnim sekretarom i o učešću naših policajaca u misijama i on je veoma zadovoljan time što Srbija na ovaj način daje podršku uspostavljanju mira širom sveta", ukazao je Dačić.

Premijer je kazao i da je razgovarao s predstavnikom Rusije u Savetu bezbednosti Vitalijem Čurkinom i zahvalio mu na podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji.

"Upoznao sam ga sa dometima dijaloga... Informisao sam ga da to što Srbija vodi dijalog ne znači nikakvu promenu našeg principijelnog stava o statusnom pitanju. To znači da Srbija neće menjati svoj stav i neće priznati nezavinost Kosova i Metohije", poručio je Dačić.

On je rekao Čurkinu i da to što dijalog napreduje ne treba da bude povod nekim zemljama da promene svoje stavove o statusnom pitanju KiM.

"Naš dijalog se vodi u smislu nalaženja jednog mirnog i održivog rešenja za aktuelne probleme na KiM, rešavanje problema paralelizma institucija", rekao je Dačić i dodao da je Čurkin rekao da Rusija neće menjati svoju poziciju i da podržava stav Srbije po pitanju KiM.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: